Бучин: Разлика помеѓу преработките

Додадени 63 бајти ,  пред 4 години
 
== Личности ==
Од Бучин потекнува секретарот одговорен за поплиција и градоначалник на градот во Привремената влада на [[Крушевската републикаРепублика]] Христо Петрушев Ќурчиев ([[1872]]-[[1941]]), Неговиот дедо Трајче Стрезов бил нападнат од турците[[Турци]]те од едно од соседните села, вечерта Трајче успеал да се спаси и утредента рано сабајлето заминал за Крушево со неговата жена и неговиот син Петруш. Христо Ќурчиев се родил во Крушево, завршил гимназија, зборувал Француски[[француски]] и [[турски јазик]], познат чевлар во градот, еден од првите членови на Организацијата во Крушево. Во време на Републиката ја раководи Градската полиција поделена во десет групи и управувана од десетари, инаку опитни во таа работа, тоа се крушевчани кои припаѓале на некогашните фарии. Заради неговата заштита на жените од турската администрација кои се нашле како поленци на востаничко-револуционерната власт во Крушево и Крушевско, по востанието заедно со преживеаниот член Македонец на Привремената влада: Димитар Секулов и тој се повикани од Бахтијар -паша и спроведени во [[Битола]], потоа тој успева да се спаси највероватнонајвероjатно пред општататопштата амнестија во април [[1904]] година и во турска униформа да биде заради зачувување на честа на турските анами од Крушево е префрлен во [[Бугарија]], оттогаш никогаш не се вратил во Крушево и во [[Македонија]], си ја повлекол фамилијата во [[Софија]] каде отворил дуќан за продажба на чевли. Неговата внука Емилија Гошева од Софија во август [[2009]] година го посети Бучин и се запозна со родните корени од своите претципредци. Христо Ќурчиев починал од мозочен удар во Софија во февруарфевруари [[1941]] година. подоцнаПодоцна, неговата куќа во центарот на Софија [[1944]] година била разрушена при бомбардирање настрадала.
 
==Иселеништво==