Разлика помеѓу преработките на „Еркер“

Додадени 876 бајти ,  пред 3 години
корекција на дефиницијата и дополнување со поопширен опис
с
(корекција на дефиницијата и дополнување со поопширен опис)
[[Податотека:Bitolska kukja 04.jpg|мини|десно|Еркер на куќа во [[Битола]]]]
[[Податотека:Kuca robevci.JPG|мини|десно|Нагорен поглед на традиционални еркери]]
'''Еркер''' ([[германски јазик|германски]]: ''Erker'') е типтермин накој [[прозорец]]во којМакедонија се издаваоднесува од главниотна [[ѕид]]волумен од некојаобјектот куќакој иливиси зграда,односно сочинувајќие додатениздаден просторнад наулицата еднаили собадворот. ЕркеротНајчесто пое обликцентрално позициониран, меѓутоа може да биде квадратени бочно или [[многуаголник|повеќеаголен]].на Најкористенитеаголот аглиод сеобјектот. 90°, 45° и 30°.
 
Во македонската традиционална архитектура појавата на еркери одн. испусти на првиот кат од куќите најчесто произлегува како одговор на органската уличната мрежа, која на стрмен терен логично се протега долж изохипсите од теренот. Ќуќите во приземјето ја следат правецот и формата на улицата, па така просториите во приземје имаат неправилна форма, меѓутоа на катот со еркерите се постигнува правоаголна форма и поголема површина на собите, како и подобри погледи кон улицата или дворот.
Во [[Република Македонија|Македонија]] постојат два типа на вакви прозорци - ''народен'' и ''класичен''. Народните еркери ги среќаваме низ целата земја, а особено познати примероци се оние во [[Охрид]] и [[Струга]]. Класичните еркери пак, можат да се најдат во многу градови во државата, во помала или поголема мера.
 
Еркерот може да се изведе на повеќе начини. Кај традиционалната македонска архитектура се изведува со конзолно испуштање на таванските [[Греда|греди]] од приземјето или катот. Зависно од должината, гредите може да бидат или да не бидат потпрени со [[Косник|косници]]. Овие пак од своја страна може да бидат видливи или обложени со штички па малтерисани. Во современите начини на градба, еркерот може да биде изведен со конзолно испуштање на армирано бетонски греди и плочи.
Овие прозорци се користат за добивање на [[оптичка илузија]] на поголем простор во собата, како и за зголемување на количеството на [[светлина]] во истата.
 
== Поврзано ==
 
* [[Чардак]]
* [[Баџа]]
22

уредувања