Разлика помеѓу преработките на „Посејдон“

Додадени 236 бајти ,  пред 2 години
→‎Карактеристики: дополнување
(→‎Карактеристики: дополнување)
== Карактеристики ==
Бил син на [[Хрон]] и [[Реја]], по симнувањето на татка си од тронот, со браќата [[Зевс]] и[[Ад]], фрлале коцка за поделбата на светот: со небото, морето и подземниот свет, додека со земјата договориле да владеат заедно. Посејдон го добил морето. Според големината Посејдон е еднаков на брата си Зевс, но не и според власта. По природа Посејдон бил господин и кавгаџија, и веднаш по поделбата заминал од [[Ајгеј]], градејќи свој стан во подводниот свет. Во пространите штали чувал бели коњи со бронзени потковици и златни гриви и кочии со кои ги смирувал бурите, а морските чудовишта излегувале на површина покрај нив. Ја посакал [[Тетида]], но кога дознал дека секое дете што ќе се роди со неа ќе биде поголемо од татка си, одустанал. Со помош на Делфин ја освоил [[Амфитрида]], која претходно се гадела од него. Со неа Посејдон изродил три деца [[Тритин]], [[Род]] и [[Бентеским]]. Посејдон бил љубовник како и неговиот брат Зевс. Бил кавгаџија, се скарал со Атена, понекогаш се светел со поплави, бури бранови, кога Зевс му забранил да создава поплави, тој создал суша.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|Grčki mitovi]], Nolit, Beograd, 1992, str. 56 - 58.</ref>
 
Во чест на Посејдон, на [[Коринт]] биле одржувани игри, познати како Истамски игри.<ref>„Objašnenja“, во: ''Rimska lirika''. Beograd: Rad, 1964, стр. 106.</ref>
 
== Наводи ==