Васил Тоциновски: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.232 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
| име = Васил Тоциновски
| портрет =[[File:Васил Тоциновски.jpg|thumb|Васил Тоциновски]]
| px = 200px
| опис =
| родено-име = Васил Тоциновски
}}
 
'''Васил Тоциновски''' (роден на {{роден на|22|август|1946}} во с. {{роден во|Стојаково}}, Гевгелиско) е македонски писател, есеист, критичар, книжевен историчар и преведувач. Тој е еден од најплодните современи македонски автори.<ref>{{Наведена Пишувамрежна проза и поезија, како за деца така и застраница|url=http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=4&pid=12&ppid=154&tid=436|title=Васил возрасниТоциновски|last=|first=|date=2008|work=Мацедониум|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>.
 
==Биографија==
 
Како добитник на Рациновата стипендија во 1969 год. дипломира на [[Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје|Филолошкиот факултет во Скопје]], на групата Историја на книжевностите на народите на СФРЈ. На истиот факултет ги завршил постдипломските студии по [[Македонска книжевност|македонска литература]], во 1984 год. магистрирал на тезата „Драмскиот писател [[Богдан Сираков“Сираков]]“, а во 1989 год. ја одбранил докторската дисертација „Атанас„[[Атанас Раздолов]] - живот и дело“. Дваесет години работел во [[Македонска радиотелевизија|Телевизија Скопје]] (1969-1989).
 
Работел како водител на телевизискиот дневник, уредник, главен и одговорен уредник на Втората програма (1981-1984) и на секторот за училишна, образовна и научна програма (1985-1988). Автор е на сценарија на педесетина документарни филмови и серии емитувани на програмите на тогашна ЈРТ (Југословенска Радио Телевизија) и на многубројни програми и фестивали во светот. Остварил меѓународна соработка и престој во Советскиот Сојуз, Италија, Германија, Словачка, Романија и Бугарија.
 
Бил в.д. директор на [[Институтот за фолклор]] (1989-1992). Работи како научен соработник на [[Институтот за македонска литература]] при [[Универзитет „Св. Кирил и Методиј“|Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Скопје]], а од 2008 год. па се до неговото пензионирање во 2014 год. работиработел како редовен професор на Катедрата за македонски јазик и литература на Филозофскиот факултет во [[Риека]], Р. [[Хрватска]].
 
Бил главен и одговорен уредник на најстарото македонско книжевно списание за литература, култура и уметност „[[Современост]]“.
Васил Тоциновски е потписник на 57 редакции и избори од македонското книжевно и публицистичко наследство, коавтор е на 17 енциклопедии, зборници, прирачници и учебници за средното образование, во земјата и странство публикувал 317 книжевно-историски студии и 431 рецензии за автори и дела од домашната и светската книжевност. Неговите трудови се преведувани на: германски, италијански, англиски, словачки, хрватски, српски, бугарски, словенечки, албански, полски, турски, француски, руски, романски и др.
 
Пред македонската и светската јавност е познат повеќе како научен работник, истражувач на македонската литературна историја. Се занимава со македонскиот [[XIX век]] и периодот меѓу двете светски војни. Особен придонес има во откривањето на непознати страници од историјата на [[Македонскиот литературен кружок во Софија]]. Во тој правец, има големи заслуги во откривањето на животната судбина и литературното дело на [[дводомни писатели|дводомните писатели]] од македонско потекло, т.е. Македонците кои живееле и твореле во туѓа јазична средина.
 
== Творештво ==
 
=== '''Белетристика''' ===
 
*„Тајна во сонот“ (поезија, 1972).
*„Настан во автобусот“ (хуморески, 1974).
*„Сушачко попладне“ (раскази, 2012).
 
===== Книги за македонската литературна историја: книжевноКнижевно-историски студии =====
 
 
* Крсте Мисирков, Здружение на новинарите на Македонија, 1976.
* Медала Заслуга за народот на Председателството на СФРЈ, 1980.
* [[Награда „Гоце Делчев“|Гоце Делчев]], за особено значајни остварувања од интерес на Републиката во областа на науката, за трудот Зборот куршум и динамит, 1991.
* Деветоноемвриска награда, на Собранието на општина Титов Велес, за книгата Поет изгнаник, 1991.
* Награда за најдобра книга од домашен автор на Културно - просветната заедница на Македонија, 1992.
* Ванѓа Чашуле, награда за превод на Советот на Меѓународната средба на книжевните преведувачи во Тетово, 1994.
* [[Награда „Св. Климент Охридски“|Климент Охридски]], за особено значајни остварувања во културата и уметноста од интерес на Република Македонија, 1995.
* Награда на Авторската агенција на Македонија на 26-тата Меѓународна средба на кижевните преведувачи во Тетово,за делото Страници од мојата биографија на Антон Великов, 1997.
* Димитар Митрев, награда за критика и есеистика на Друштвото на писателите на Македонија, за трудот Коле„Коле НеделковскиНеделковски“,1998.
* Златно перо, за долгогодишна посветеност на книжевниот превод на Советот на Меѓународната средба на книжевните преведувачи во Тетово, 2001.
* Награда за литература за деца и младинци на Здружението на издавачите и книжарите на Р. Македонија, за книгата Ѕвони„Ѕвони двапатидвапати“, 2002.
* Гемиџии, награда за животно дело на Советот на општина Велес, 2005.
* Плакета во знак на признание за придонесот во афирмацијата на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, 2006.
* [[Златен прстен]], за книжевен опус на Фондацијата Македонија презент, 2008.
* Плакета во знак на признание за придонесот во афирмацијата на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, 2008.
* Прва награда за краток расказ на редакцијата на списанието Тренд, 2008.
* Книжевно перо, за проза Сушачко поподне и за деца и млади Снегуљица на дар, 2010.
* Книжевно перо, за препевот од македонски на хрватски јазик на изборот Читање на ненапишаното од Христо Петрески, 2011.
* Универзитетот Св. Кирил и Методиј по повод пензионирањето му е доделенадоделува Повелба во знак на признание за неговиот придонес во развојот и унапредувањето на наставно - образовната и научна дејност на Универзитетот, 2011.
* Плакета на Урбан Институтот за придонес во ширењето на македонската култура во земјата и во странство, 2012.
* Книжевно перо, за Мост од ѕуница - на Хрватското книжевно друштво за најдобра книга есеи, 2012.
* Благодарница за остварени резултати кои придонеле за промовирање и афирмација на Универзитетот во Риека, 2012.
* Прозни мајстори за „Сушачко попладне“, 2013.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.24.mk/nagradata-%E2%80%9Eprozni-majstori%E2%80%9C-za-alagjozovski-krajchev-i-tocinovski?quicktabs_popularna_sodrzina=0|title=Наградата „Прозни мајстори“ за Алаѓозовски, Крајчев и Тоциновски|last=|first=|date=02.01.2013|work=24|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
* Прозни мајстори, престижно книжевно признание за Сушачко попладне, 2013.
* Благодарница за остварени резултати кои придонеле за афирмација на Универзитетот во Риека, 2013.
* Книжевно перо, за придонес во книжевноста и културата (за животно дело), 2014.
* Книжевно перо, за Побиједници„Побиједници“ за најдобра книга на годината заод областа на детската децалитература, 2014.
* Благодарница за несебично залагање, придонес и афирмација на Заедницата на Македонците во Р Хрватска, 2014.
* Благодарница за придонес и афирмација на списанието за литература, култура и уметност Современост како негов главен и одговорен уредник, 2014.
* Струшко слово, за придонес во примената, развојот и афирмацијата на македонскиот литературен јазик во Македонија и во светот, 2015.
* Струшко изгрејсонце, за книгата Победници која се доделува за книга за деца и млади од македонски автор, 2015.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/1016173/index.html|title=Наградата „Струшко изгрејсонце“ за Васил Тоциновски|last=|first=|date=17.08.2015|work=Идивиди|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
 
 
107

уредувања