Разлика помеѓу преработките на „Машка ракометна репрезентација на Шпанија“

обновување
(ажурирање инфокутија)
(обновување)
| updated = 28 јануари 2018
}}
[[Податотека:Jornada de las Estrellas de Balonmano 2013 - Selección masculina de España - 01.jpg|350px|мини|Машка ракометна репрезентација на Шпанија (2013 г.)]]
'''Машката ракометна репрезентација на Шпанија''' — државна [[репрезентација]] која ја претставува [[Шпанија]] на меѓународните [[ракомет]]ни натпреварувања. Репрезентацијата е раководена од страна на Кралската ракометна федерација на [[Шпанија]].
 
==Одликувања==
==Светски првенства==
{| class="wikitable" style="width:30%; font-size:90%; text-align:center;"
{{col-begin}}{{col-3}}
|-
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1938|1938]] – нема учество
!Натпреварување!!{{gold1}} !!{{silver2}} !!{{bronze3}} !!Вкупно
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1954|1954]] – нема учество
|-
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1958|1958]] – 12-то
|align=left|[[Ракомет на Летните олимписки игри|Летни олимписки игри]]
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1961|1961]] – нема учество
|0 || 0 || 3 || 3
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1964|1964]] – нема учество
|-
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1967|1967]] – нема учество
# |align=left|[[Светско првенство во ракомет за мажи|Светски 1970|1970првенства]] – нема учество
|2 || 0 || 1 || 3
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1974|1974]] – 13-то
|-
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1978|1978]] – 10-то
# |align=left|[[СветскоЕвропско првенство во ракомет за мажи|Европски 1982|1982првенства]] – 8-мо
|1 || 4 || 2 || 7
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1986|1986]] – 5-то
|-
{{col-3}}
! Вкупно !! 3 !! 4 !! 6 !! 13
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1990|1990]] – 5-то
|}
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1993|1993]] – 5-то
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1995|1995]] – 11-то
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1997|1997]] – 7-мо
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 1999|1999]] – 4-то
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 2001|2001]] – 5-то
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 2003|2003]] – 4-то
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 2005|2005]] – 1-во [[Податотека:Med 1.png]]
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 2007|2007]] – 7-мо
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 2009|2009]] – 13-то
# [[Светско првенство во ракомет за мажи 2011|2011]] – 3-то [[Податотека:Med 3.png]]
{{col-end}}
 
==Меѓународни учества==
==Европски првенства==
===Олимписки игри===
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 1994|1994]] – 5-то
{| class="wikitable" style="text-align:center; font-size:90%;"
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 1996|1996]] – 2-ро [[Податотека:Med 2.png]]
|-
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 1998|1998]] – 2-ро [[Податотека:Med 2.png]]
!Игри
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 2000|2000]] – 3-то [[Податотека:Med 3.png]]
!Фаза
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 2002|2002]] – 7-мо
!Место
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 2004|2004]] – 10-то
!{{Tooltip|Оди|Одиграни натпревари}}
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 2006|2006]] – 2-ро [[Податотека:Med 2.png]]
!{{Tooltip|Поб|Победи}}
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 2008|2008]] – 9-то
!{{Tooltip|Нер|Нерешени}}
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 2010|2010]] – 6-то
!{{Tooltip|Пор|Порази}}
# [[Европско првенство во ракомет за мажи 2012|2012]] – 4-то
!{{Tooltip|ДГ|Дадени голови}}
!{{Tooltip|ПГ|Примени голови}}
!{{Tooltip|ГР|Гол разлика}}
|-
|align=left|{{знамеикона|GER|Nazi}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1936|1936]]
|colspan=9|''Не учествувала''
|-
|colspan=10|''Ракометот не бил олимписки спорт меѓу 1948 и 1968 година''
|-
|align=left|{{знамеикона|FRG}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1972|1972]]
|15./16. место
|15. место
|5
|1
|0
|4
|82
|89
| −7
|-
|align=left|{{знамеикона|КАН}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1976|1976]]
|colspan=9|''Не се квалификувала''
|-
|align=left|{{знамеикона|СССР|1955}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1980|1980]]
|5./6. место
|5. место
|6
|3
|1
|2
|126
|129
| −3
|-
|align=left|{{знамеикона|САД}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1984|1984]]
|7./8. место
|8. место
|6
|2
|0
|4
|122
|124
| −2
|-
|align=left|{{знамеикона|KOR}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1988|1988]]
|9./10. место
|9. место
|6
|3
|0
|3
|122
|121
| +1
|-
|align=left style="border: 3px solid red"|{{знамеикона|ШПА}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1992|1992]]
|5./6. место
|5. место
|6
|4
|0
|2
|133
|119
| +14
|- style="background:#cc9966;"
|align=left|{{знамеикона|САД}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 1996|1996]]
|'''3./4. место'''
|'''3. место'''
|7
|5
|0
|2
|161
|147
| +14
|- style="background:#cc9966;"
|align=left|{{знамеикона|АВС}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 2000|2000]]
|'''3./4. место'''
|'''3. место'''
|8
|5
|0
|3
|222
|206
| +16
|-
|align=left|{{знамеикона|ГРЦ}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 2004|2004]]
|7./8. место
|7. место
|8
|5
|0
|3
|242
|222
| +20
|- style="background:#cc9966;"
|align=left|{{знамеикона|КИН}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 2008|2008]]
|'''3./4. место'''
|'''3. место'''
|8
|5
|0
|3
|246
|234
| +12
|-
|align=left|{{знамеикона|ВБР}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 2012|2012]]
|Четвртфинале
|7. место
|6
|3
|0
|3
|162
|159
| +3
|-
|align=left|{{знамеикона|БРА}} [[Ракомет на Летните олимписки игри 2016|2016]]
|colspan="9"|''Не се квалификувала''
|-
!Вкупно
!10/12
!0 титули
!66
!36
!1
!29
!1,618
!1,550
!+68
|}
 
===Светски првенства===
==Олимписки игри==
{| class="wikitable" style="text-align: center;font-size:90%;"
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 1972|1972]] – 15-то
|-
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 1976|1976]] – нема учество
!Година
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 1980|1980]] – 5-то
!Место
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 1984|1984]] – 8-мо
!{{Tooltip|Оди|Одиграни натпревари}}
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 1988|1988]] – 9-то
!{{Tooltip|Поб|Победи}}
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 1992|1992]] – 5-то
!{{Tooltip|Нер|Нерешени}}
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 1996|1996]] – 3-то [[Податотека:Med 3.png]]
!{{Tooltip|Пор|Порази}}
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 2000|2000]] – 3-то [[Податотека:Med 3.png]]
|-
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 2004|2004]] – 7-мо
| {{знамеикона|Germany|1935}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1938|1938]] || colspan=6 |''Не учествувала''
# [[Ракомет на Летните Олимписки игри 2008|2008]] – 3-то [[Податотека:Med 3.png]]
|-
| {{знамеикона|ШВЕ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1954|1954]] || colspan=6 |''Не учествувала''
|-
| {{знамеикона|GDR}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1958|1958]] || 12. место || 3 || 1 || 0 || 2
|-
| {{знамеикона|FRG}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1961|1961]] || colspan=6 |''Не учествувала''
|-
| {{знамеикона|TCH}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1964|1964]] || colspan=6 |''Не учествувала''
|-
| {{знамеикона|ШВЕ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1967|1967]] || colspan=6 |''Не учествувала''
|-
| {{знамеикона|ФРА}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1970|1970]] || colspan=6 |''Не учествувала''
|-
| {{знамеикона|GDR}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1974|1974]] || 13. место || 3 || 1 || 0 || 2
|-
| {{знамеикона|ДАН}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1978|1978]] || 10. место || 3 || 1 || 0 || 2
|-
| {{знамеикона|FRG}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1982|1982]] || 8. место || 6 || 3 || 1 || 2
|-
| {{знамеикона|ШВА}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1986|1986]] || 5. место || 6 || 2 || 2 || 2
|-
| {{знамеикона|TCH}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1990|1990]] || 5. место || 6 || 4 || 0 || 2
|-
| {{знамеикона|ШВЕ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1993|1993]] || 5. место || 6 || 3 || 1 || 2
|-
| {{знамеикона|ИСЛ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1995|1995]] || 11. место || 6 || 4 || 0 || 2
|-
| {{знамеикона|ЈАП}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1997|1997]] || 7. место || 7 || 5 || 1 || 1
|- bgcolor=9acdff
| {{знамеикона|ЕГИ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 1999|1999]] || 4. место || 9 || 7 || 0 || 2
|-
| {{знамеикона|ФРА}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2001|2001]] || 5. место || 9 || 7 || 0 || 2
|- bgcolor=9acdff
| {{знамеикона|ПОР}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2003|2003]] || 4. место || 9 || 7 || 0 || 2
|- bgcolor=gold
| {{знамеикона|ТУН}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2005|2005]] || {{gold1}} || 10 || 8 || 1 || 1
|-
| {{знамеикона|ГЕР}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2007|2007]] || 7. место || 10 || 6 || 0 || 4
|-
| {{знамеикона|ХРВ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2009|2009]] || 13. место || 9 || 6 || 0 || 3
|- bgcolor=cc9966
| {{знамеикона|ШВЕ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2011|2011]] || {{bronze3}} || 10 || 8 || 1 || 1
|- bgcolor=gold
|style="border: 3px solid red"| {{знамеикона|ШПА}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2013|2013]] || {{gold1}} || 9 || 8 || 0 || 1
|- bgcolor=9acdff
| {{знамеикона|КАТ}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2015|2015]] || 4. место || 9 || 7 || 0 || 2
|-
| {{знамеикона|ФРА}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2017|2017]] || 5. место || 7 || 6 || 0 || 1
|-
| {{знамеикона|ДАН}}/{{знамеикона|ГЕР}} [[Светско првенство во ракомет за мажи 2019|2019]] || colspan=6 |''Квалификувана''
|-
!Вкупно!!20/26!!137!!94!!7!!36
|}
 
===Европски првенства===
== Состав ==
{| class="wikitable" style="text-align: center;font-size:90%;"
|-
!colspan=6|Краен турнир
!rowspan=16|
!colspan=5|Квалификации
|-
!width=70|Година
!width=70|Место
!{{Tooltip|Оди|Одиграни натпревари}}
!{{Tooltip|Поб|Победи}}
!{{Tooltip|Нер|Нерешени}}
!{{Tooltip|Пор|Порази}}
!width=70|Место
!{{Tooltip|Оди|Одиграни натпревари}}
!{{Tooltip|Поб|Победи}}
!{{Tooltip|Нер|Нерешени}}
!{{Tooltip|Пор|Порази}}
|-
| {{знамеикона|ПОР}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 1994|1994]] || 5. место || 5 || 3 || 0 || 2 || 1. место || 8 || 7 || 0 || 1
|- bgcolor=silver
|style="border: 3px solid red"| {{знамеикона|ESP}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 1996|1996]] || {{silver2}} || 7 || 5 || 0 || 2 || colspan=5|''Директно квалификувана''
|- bgcolor=silver
| {{знамеикона|ИТА}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 1998|1998]] || {{silver2}} || 7 || 5 || 1 || 1 || 2. место || 6 || 3 || 1 || 2
|- bgcolor=cc9966
| {{знамеикона|ХРВ}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2000|2000]] || {{bronze3}} || 7 || 5 || 0 || 2 || || 2 || 2 || 0 || 0
|-
| {{знамеикона|ШВЕ}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2002|2002]] || 7. место || 6 || 3 || 1 || 2 || colspan=5|''Директно квалификувана''
|-
| {{знамеикона|СЛО}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2004|2004]] || 10. место || 6 || 2 || 0 || 4 || || 2 || 2 || 0 || 0
|- bgcolor=silver
| {{знамеикона|ШВА}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2006|2006]] || {{silver2}} || 8 || 6 || 1 || 1 || || 2 || 1 || 1 || 0
|-
| {{знамеикона|НОР}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2008|2008]] || 9. место || 6 || 3 || 0 || 3 || colspan=5|''Директно квалификувана''
|-
| {{знамеикона|АВТ}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2010|2010]] || 6. место || 7 || 4 || 1 || 2 || 1. место || 8 || 7 || 0 || 1
|- bgcolor=9acdff
| {{знамеикона|СРБ}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2012|2012]] || 4. место || 8 || 5 || 1 || 2 || 2. место || 6 || 4 || 0 || 2
|- bgcolor=cc9966
| {{знамеикона|ДАН}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2014|2014]] || {{bronze3}} || 8 || 6 || 0 || 2 || 1. место || 6 || 6 || 0 || 0
|- bgcolor=silver
| {{знамеикона|ПОЛ}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2016|2016]] || {{silver2}} || 8 || 5 || 1 || 2 || 1. место || 6 || 5 || 0 || 1
|-bgcolor=gold
| {{знамеикона|ХРВ}} [[Европско првенство во ракомет за мажи 2018|2018]] || {{gold1}} || 8 || 6 || 0 || 2 || 1. место || 6 || 6 || 0 || 0
|-
!Вкупно!!13/13!!91!!58!!6!!27!!colspan=5|
|}
 
== Моментален состав ==
Следниве ракометари беа повикани за [[Шпанија]] за настап на [[Европско првенство во ракомет за мажи 2012|Европското Првенство 2012]] година.