Избришана содржина Додадена содржина
Sashko1999 (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Sashko1999 (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Ред 86:
 
Па нема извор и за сегашното тврдење, затоа јас и го избришав бидејќи како што кажав, не е точно. А и мислам дека за вакви работи не се потребни извори, општопознато е како се именуваат овие народи, барем за оние кои добро ги познаваат терминологиите. Сепак, еве ќе посочам и неколку докази. Ова е од страницата ''Прабугаризам'', како што може да се види народноста на една жителка на руската република Татарстан во овој руски пасош издаден во 1996 година, е ''Булгарка'', преведено од руски на македонски ''Прабугарка''. https://mk.wikipedia.org/wiki/Прабугаризам#/media/File:Tatar-bugar_passport.jpg
Еве и една книга напишана од Алфред Халиков, познат археолог од руската република Татарстан, каде што тој пишува дали денешните Татари се Прабугари или Татари, на руски Булгари или Татари. https://mk.wikipedia.org/wiki/Алфред_Халиков#/media/File:Kembez.jpg Еве и една статија на еден руски сајт за Прабугарите (на руски Булгарите). http://www.bulgars.ru/stati/aliens.htm Мислам дека е јасно дека Булгари преведено од руски на македонски значи Прабугари.
 
Еве и докази дека ''Бугари'' на руски се пишува ''Болгари''. Ова е од официјалниот сајт на Министерстовото за Образование и Наука на Руската Федерација, тука се наборени балтословенските народи во кои се споменуваат и Бугарите. https://минобрнауки.рф/m/новости/6943 Балтские народы – латыши и литовцы; восточные славяне – белорусы, русские, украинцы; западные славяне – кашубы, поляки, словаки, сорбы, чехи; южные славяне – '''болгары''', боснийцы, македонцы, сербы, словенцы, хорваты. Еве статија за Бугарите и на Големата руска енциклопедија, и тука може да се види дека на руски Бугари се пишува ''Болгари''. https://bigenc.ru/ethnology/text/3438772 Еве и уште еден сајт на руски јазик за Бугарите (на руски Болгарите). http://www.bessarabia.ru/bolg.htm [[User:Sashko1999|Sashko1999]] <small>([[User talk:Sashko1999|разговор]])</small> 17:25, 1 април 2018 (CEST)