Разлика помеѓу преработките на „Гора (област)“

Одземени 7 бајти ,  пред 3 години
Етимологијата на зборот „Гора“ е старословенска со значење „планина, планински“.
 
Прв пат Гора се спомнува во [[1348]] година во указ на царот [[Стефан Душан]] како [[жупа]] во [[Српската империја]]Империја, кога седум села ги подарил на манастирот [[свСв. Архангел]] кај [[Призрен]]<ref>Хрисовуља Цара Стефана Душана, Гласник душа српске свовености, Београд, 1862, стр. 282</ref>. Второто спомнување на Гора е од 1452/5 во турски дефтери како „нахија Гора“ во [[Османската империја]]. По Балканските војни припаѓа на Србија, а по Првата Светска војна, со формирањето на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците во 1925 е поделена од страна на меѓународната комисија за разграничување. На тој начин 10 села со своите атари се припојуваат кон Албанија.
 
[[Ислам]]от прв пат се појавува во Гора во 1690 година. Првото село што целосно се исламизирало, било селото [[Крстец]], а последното село било селото Брод. Последната христијанка, Божана, умрела во селото Брод во 1856 година.