Разлика помеѓу преработките на „Француско-пруска војна“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
с (додадена Категорија:Историја на Франција користејќи го HotCat)
Таа предност веќе се покажала на почетокот на војната кога двете војски се судирале на границата. Француските сили не биле доволно сконцентрирани, па Прусите и нивните германски сојузници ја добивале локалната надмоќта во сите поголеми битки и ги натерувале во повлечување во тврдините. Нова француска армија на чело со царот Наполеон III, панаправена со цел на ослободување на тие силим, наместо тоа на 1. септември 1970. година е опколена, и тешко поразена во битката кај Седана и присилена на предавање.
 
Веста за катастрофата довела до пад на цраската влада и прогласување на француската Трета репубилка, која ќе трае се до германската окупација на Франција во 1940. година. Новата републиканска влада сметала дека резултатите на поразот се поради неспособностите на стариот режим,па дека, како и во 1793. година, за време на француската револуција правењето на масовна војска регрутата ќе успее да ја преокрене состојбата на бојното поле. Во текот додека се водеа преговорите со Бизмарк,министерот за внатрешни работ на француската влада, Леон Гамбета прелетал со балон преку граманската линија, побегнувајќи во внатрешноста, за да би собрал доброволци. Успеал да ја формира армијата на Лоари и со неа да го освои Орлеан, додека генералот Федерб ги застанал Германците на север. Но, Германците се зајакнале околу Париз, не попуштајќи ја блокадата. Наскоро во Париз завладеала ужасна состојба, така да граѓаните на Париз почнале да јадат стаорци и животни од Зоолошките Градини. На крајот Бизмарк наредил и бомбардирање на исцрпениот град, при кое настрадале голем дел оф граѓаните на Париз. Републиканскиот министер за надворешни работи, Жил ФАврФавр, отпочнал преговарање со Германците на 23. јануари 1871., жалејќи се на нехуманата постапка на Прусите спрема Францускиот народ.
 
На 18. јануари 1871. година, во текот на преговорите, пргласено е Германско царство во „Сали огледал“ во Версајскиот дворец, што било големо понижување за Французите. Пред официјалните лица Бизмарк нагласил дека името(титулата) „Германски цар“ означува обнова на Светото Римско Царство, кога во 1806. се одрекол Фрања II (Франц II). Понижената Франција се предала на 28. јануари 1871. година (потпишано е примирје).
202

уредувања