Избришана содржина Додадена содржина
Sashko1999 (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Sashko1999 (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Ред 67:
Колку пати треба да ти објаснувам дека Википедија не функционира на поимање од страна на поединец туку ја предводи група, па така треба да покажеш факти кои ќе докажат дека на македонски јазик, турската група на јазици се нарекува „туркиски“ (како што тврдиш), а не самоволно да променуваш по статии. Воедно, ситните уредувања кои ги вршиш по статии, не можат да поминат доколку во тие внесуваш и вакви спорни работи. Најдобронамерно те опоменувам, но доколку повторно не покажеш интерес првин да покажеш факти и само да вршиш промени во статиите, ќе следи блокирање на подолг период. Поздрав --[[User:Ehrlich91|Ehrlich91]] <small>([[User talk:Ehrlich91|разговор]])</small> 19:37, 26 март 2018 (CEST)
 
Во ред, еве најдов докази дека оваа група на јазици се нарекува туркиски, а не турски. Првиот доказ е од книга напишана од универзитетскиуниверзитетска професорпрофесорка, така да мислам дека е релевантен доказот. Вториот доказ е од иранскиот културен центар за Србија и Македонија, а третиот од еден македонски сајт.
 
http://eprints.ugd.edu.mk/3320/1/__fileserver_userfiles$_violeta.nikolovska_Desktop_e- posta_Македонски јазик_скрипта.pdf