Импулс (механика): Разлика помеѓу преработките

Одземени 7 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
{{внимание}}
{{во изработка}}
'''Моментум''' е производот од [[Маса|масата]] и [[Брзина|брзината]] на еден објек, измерен во [[Килограм|килограми]] – [[Метар во секунда|метри во секунда]]. [[Физичка константа|Димензионално]] е еднаков на импулс, производот од [[сила]] и [[време]], измерени во њутон-секунди.Њутновиот втор закон на движење вели дека промената на линеарниот моментум на тело е еднаков на нето импулсот дејствувајќи на него. На пример тежок камион кој е движи брзо има голем моментум и треба голема сила за да дојде до брзина и би требала слична таква сила зада се запре. Ако камионот бешре полесен или се движеше побавно, тогаш ќе биде потребен помал моментум и затоа ќе биде потребен помал импулс за да започне и да се запре.