Разлика помеѓу преработките на „Административна поделба на Латвија“

нема опис на уредувањето
'''[[Латвија]]''' е '''[[административна поделба|административно поделена]]''' на 110 [[општина|општини]] ({{lang-lv|novadi}}) и 9 републички [[град]]ови (''{{јаз|lv|republikas pilsētas}}'')<ref>[http://www.raplm.gov.lv/uploads/filedir/History%20and%20progress%20of%20territorial%20reform%20in%20Latvia_web.pdf HISTORY AND PROGRESS OF TERRITORIAL REFORM IN LATVIA]</ref> со свои совети и управа.<ref>{{нмс|url=http://www.likumi.lv/doc.php?id=185993 |title=Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums |publisher=''likumi.lv''|date=2008-12-18 |accessdate=2010-01-05}}</ref><ref>{{нмс|url=http://nais.lv/text.cfm?Key=0103012008121832767 |title=Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums |publisher=''nais.lv'' |date=2008-12-18 |accessdate=2015-09-10}}</ref>
 
Општините понатаму се делат на територијални единиции (''novada teritoriālās vienības''), и тоа општински [[жупа|жупи]] (''novada pagasti'') и општински градови (''novada pilsētas'').<ref>[https://likumi.lv/doc.php?id=204909 Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā]</ref>
 
==Републички градови==