Вибрафон: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
средување
Ред 1:
{{внимание}}
{{викификација}}
[[Слика:Vibraphone.jpg|мини|300п|Типичен вибрафон од компанијата Лудвиг-Масер]]
'''Вибрафон''' е најмлад инструмент од групагрупата на [[ударни инструменти]], а настанал [[19241921]] година во [[САД]].<ref name="howland">The Vibraphone: A Summary of Historical Observations with a Catalog of Selected Solo and Small-Ensemble Literature; by Harold Howland; Percussionist, volume 13, no. 2, Summer 1977</ref> Кај вибрафонот под секоја плочка се наоѓаат метални цефкицевки во различни должини обесени право на кои долниот крај на цефкитецевките е затворен, а на горниот отвор се наоѓа подвижен капак - „[[пеперутка]]“„пеперутка“. Тој под дејство на [[електрична струја]] се врти околу своите особиниосовини и така наизменично го отвараотвора и затваразатвора резонаторот, предизвикувајќи упадливо вибрирање на јачината на звукот. Овој инструмент содржи и педала за регулирање на траењето на [[ехо|одзвукехото]]. Опсег на вибрафонот е од f do f³.
 
ИмеИмето го добил премаспоред зборот „вибра“ — вибрирање и „фоне“ — звук. Се користи за музички ефекти во симфонијскиот[[симфониски оркестар]], како и во [[џез]] и забавни [[оркестар|оркестри]].<ref name="oxfordmusiconline.com">Blades, James; Holland, James. "Vibraphone." Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press. Accessed August 17, 2015. http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/article/grove/music/29286.</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
==Надворешни врски==
{{Commons category|Vibraphones}}
 
Име добил према зборот „вибра“ — вибрирање и „фоне“ — звук. Се користи за музички ефекти во симфонијскиот оркестар, како и во [[џез]] и забавни [[оркестар|оркестри]].
[[Категорија:Ударни инструменти]]