Разлика помеѓу преработките на „Денес над Македонија“

с
нема опис на уредувањето
с
 
Со текот на времето текстот на химната претрпел разни промени, при што денес се познати три нејзини верзии — денешната верзија, првичната химна и првата официјална изведена химна која се разликува од првата во само еден ред. Во однос на првичниот текст од 1941 година се изоставени имињата на [[Никола Карев]] и [[Димитар Влахов]], а е додадено името на [[Даме Груев]]<ref>[http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=8D4E2A2A3F64A5479BE1236EF940FF2E&arc=1 „По Републиката, Карев ја загуби и химната“]</ref>.
 
== Содржина ==
  [[null скриј]] 
* [[Денес над Македонија#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.98.D0.B0 .D0.BD.D0.B0 .D1.85.D0.B8.D0.BC.D0.BD.D0.B0.D1.82.D0.B0|1Историја на химната]]
* [[Денес над Македонија#.D0.A2.D0.B5.D0.BA.D1.81.D1.82|2Текст]]
* [[Денес над Македонија#.D0.9D.D0.BE.D1.82.D0.B8|3Ноти]]
* [[Денес над Македонија#.D0.9D.D0.B0.D0.B2.D0.BE.D0.B4.D0.B8|4Наводи]]
* [[Денес над Македонија#.D0.9D.D0.B0.D0.B4.D0.B2.D0.BE.D1.80.D0.B5.D1.88.D0.BD.D0.B0 .D0.B2.D1.80.D1.81.D0.BA.D0.B0|5Надворешна врска]]
 
== Историја на химната ==