Стари Словени: Разлика помеѓу преработките

Додаден 1 бајт ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Во историската литература, племенските имиња [[Анти]], [[Склавини]] и [[Венети]] се поврзани со старите Словени. Најраниот јасен доказ до етнонимот ''Словен'' не се случува се до шестиот век од нашата ера. Сепак, направени се повеќе обиди да се идентификуваат Словените, или нивните претци со пораните групи. Племето Шубенои спомнато од Птоломеј во вториот век пред нашата ера, се претпоставува дека било словенско, нивното име оригинално било Стлаванои - посложена форма од Словенои. Тие живееле во Сарматија, северно од Аланите. Друго племе поврзано со Словените беа Венетите спомнати од писателите како [[Плиниј Постариот]], [[Клавдиј Птоломеј]] и Тацит. Тие живееле на територија помеѓу базените на реките [[Одра]] и [[Висла]]. Иако Тацит ги вметна Венетите како германско племе, во неговата Гетика, Јорданес, неколку века подоцна, јасно напишал дека тие биле Словени, иако далеку од сигурно е дека овие писатели пишуваа за истите луѓе. Третата голема старословенска група, Антите, беа спомнати рано во првиот век од Плиниј Постариот во неговата ''Историја на Природата''. Сметани меѓу ранковите на сарматските и скитските племиња, тие живееле на отворени степи северно од [[Црно Море|Црното море]]. Јордановите словенски Анти беше речено дека истотака живееле околу северниот крај на (Понтското) Црното Море - од [[Днепар]] до [[Днестар]].
 
Во близина на шестиот век двајцата писатели, Јорданес и Пропиј ги даваат првите несомнени спомнувања за етнонимот ''Словен'', во форма на Склавини. Јорданес пишува дека нивната земја се протегала од градот Новиодунум, до реката ДnестарДнестар, потоа северно до реката Висла. Тој додава дека Склавините, Антите и Венетите биле едни луѓе. Во неговата книга Де Белис, [[Прокопиј Кесариски|Прокопиј]] исто така ги поврзува Склавените и Антите кои биле две барбарски племиња, зборувале ист јазик, изгледале исто и живееле северно од реката Истар или [[Дунав]]. Тој додава дека оригинално тие биле исти луѓе наречени Спори.
 
Пишувањата на Јорданес сугестираат дека Словените биле стари, и дека долго време живееле во шумските подрачја на [[Источна Европа]]. Паул Барфорд и Курта, сепак го ставаат под знак прашалник знаењето на Јорданес околу стара демографија и географија. Иако различните пишувања ги лоцираат словенските групи помеѓу горниот тек на реката Висла и регионот северно од Црното Море, ваквите информации ''се премногу енигматични да формираат јасна идентификација од каде и од кога постојат Словените.
3.905

уредувања