Стари Словени: Разлика помеѓу преработките

Одземени 8 бајти ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Sashko1999 (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Sashko1999 (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Ред 8:
=== ''Историска евиденција'' ===
 
Во историската литература, племенските имиња [[Анти]], [[Склавини]] и [[Венети]] се поврзани со старите Словени. Најраниот јасен доказ до етнонимот ''Словен'' не се случува се до шестиот век од нашата ера. Сепак, направени се повеќе обиди да се идентификуваат Словените, или нивните претци со пораните групи. Племето Шубенои спомнато од Птоломеј во вториот век пред нашата ера, се претпоставува дека било словенско, нивното име оригинално било Стлаванои - посложена форма од Словенои. Тие живееле во [[Сарматија]], северно од [[Алани]]теАланите. Друго племе поврзано со Словените беа Венетите спомнати од писателите како [[Плиниј Постариот]], [[Клавдиј Птоломеј]] и Тацит. Тие живееле на територија помеѓу базените на реките [[Одра]] и [[Висла]]. Иако Тацит ги вметна Венетите како германско племе, во неговата Гетика, Јорданес, неколку века подоцна, јасно напишал дека тие биле Словени, иако далеку од сигурно е дека овие писатели пишуваа за истите луѓе. Третата голема старословенска група, Антите, беа спомнати рано во првиот век од Плиниј Постариот во неговата Историја на Природата. Сметани меѓу ранковите на сарматските и скитските племиња, тие живееле на отворени степи северно од [[Црно Море|Црното море]]. Јордановите словенски Анти беше речено дека истотака живееле околу северниот крај на (Понтското) Црното Море - од [[Дњепар]] до [[Дњестар]].
 
Во близина на шестиот век двајцата писатели, Јорданес и Пропиј ги даваат првите несомнени спомнувања за етнонимот ''Словен'', во форма на Склавини. Јорданес пишува дека нивната земја се протегала од градот Новиодунум, до реката Дњестар, потоа северно до реката Висла. Тој додава дека Склавините, Антите и Венетите биле едни луѓе. Во неговата книга Де Белис, [[Прокопиј Кесариски|Прокопиј]] исто така ги поврзува Склавените и Антите кои биле две барбарски племиња, зборувале ист јазик, изгледале исто и живееле северно од реката [[Истар]], или [[Дунав]]. Тој додава дека оригинално тие биле исти луѓе наречени Спори.
3.941

уредување