Разлика помеѓу преработките на „Лисици“

Додадени 162 бајти ,  пред 2 години
*[[Vulpes stenognathus]] — (Savage, 1942, крајот [[миоцен]], Северна Америка)
 
==ЛисицатаЛисиците како тема во уметноста и во популарната култура==
===Лисиците како тема во книжевноста===
Лисицата се јавува како тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Лисицата и волкот“ - македонска народна приказна.<ref>''Македонски хумористични народни приказни''. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 33-34.</ref>
* „Лисицата и крокодилот“ - [[басна]] на старогрчкиот баснописец [[Езоп]].<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 25.</ref>
* „Лисицата и мачката“ – сказна на браќата Грим.<ref>Браќа Грим, ''Храбриот кројач'', Детска радост, Скопје, 1980.</ref>
* „Лисицата му се одмаздила на волкот“ (''Лисица се осветила вуку'') - српска народна приказна.<ref>''Народне приповетке''. Београд: Просвета, 1963, стр. 141-144.</ref>
 
===Лисиците како тема во филмот===
* „[[Лисицата и зајакот]]“ - [[Советски Сојуз|советски]] [[анимиран филм]] од 1973 во режија на [[Јуриј Норштејн]].
* „[[Лисицата и ловечкиот пес]]“ ({{lang-en|The Fox and the Hound}}) - [[Соединети Американски Држави|американски]] [[цртан филм]] од [[1981]] година.
* „[[Лисицата и ловечкиот пес 2]]“ ({{lang-en|The Fox and the Hound 2}}) е [[Соединети Американски Држави|американски]] [[цртан филм]] од 2006 година.
 
== Литература ==