Разлика помеѓу преработките на „Лисици“

Додадени 306 бајти ,  пред 2 години
==Лисицата како тема во уметноста и во популарната култура==
Лисицата се јавува како тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Лисицата и волкот“ - македонска народна приказна.<ref>''Македонски хумористични народни приказни''. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 33-34.</ref>
* „Лисицата и крокодилот“ - [[басна]] на старогрчкиот баснописец [[Езоп]].<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 25.</ref>
* „Лавицата и лисицата“ - [[басна]] на старогрчкиот баснописец [[Езоп]].<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 94.</ref>