Разлика помеѓу преработките на „Петта македонска ударна бригада“

нема опис на уредувањето
с
| battles = [[Завршни операции за ослободување на Македонија]]
| decorations =
| notable_commanders= [[ВаскоМетодија КарангелевскиПопоски - Мајка]]
}}
'''Петта македонска ударна бригада''' (познати и како '''Прилепска ударна бригада''') била формирана на 2 август 1944 година во месноста Влашки Колиби, близу село [[Зборско]], на планината [[Кожуф]]. Била формирана од 750 борци од Прилепско, со борците од [[Партизански баталјон „Мирче Ацев“|Првиот баталјон „Мирче Ацев“]] на [[Втора македонска ударна бригада|Втората македонска бригада]] и одредот [[Велешко-прилепски народноослободителен партизански одред „Трајче Петкановски“|„Трајче Петкановски“]].
 
== Команден состав ==
Водела борби кај селата [[Капиново]], [[Богомила]] (12/13 август), Бреза (25 август) и [[Здуње]] (28 август), го ослободила [[Градско]] и срушила шест мостови на патот Велес-Градско. Откако била ставена под команда на Четириесет и деветтата (македонска) дивизија на НОВЈ (10 септември), со борби влегла во ослободен [[Прилеп]] (11 септември) до неговото повторно заземање од германските сили (21 септември). Ги продолжила борбите кај селата [[Степанци (Велешко)|Степанци]] и [[Извор (Велешко)|Извор]] (на патот Прилеп-Велес, 23 септември), кај Бакарно Гумно и селата [[Големо Коњари]] (1 октомври), [[Ивањевци]] и [[Тројкрсти]] (на патот Прилеп-Битола, 2-6 октомври), [[Буково]] и Прентов Мост (на патот Ресен-Охрид, 13 октомври), кај реката [[Шемница]] (22 октомври), селата [[Глумово]], [[Грчец]] и [[Сушево]] (на патот Скопје-Тетово, 25 октомври).
Командниот состав на бригадата го сочинувале:<ref name="ИНИ">д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. ​99-102</ref>
* [[Методија Попоски - Мајка]] - командант од 2 август до средина на октомври 1944 година
* [[Борис Стојановски]] - командант од средина на октомври 1944 година
Политички комесари биле:
* [[Ѓоре Велкоски|Ѓоре Велкоски - Коста]] - од 2 август 1944 година
 
* [[Пецо Атанасовски - Думбало]] - од средина на октомври 1944 година
Учествувала во борбите за ослободување на [[Прилеп]] (29 октомври - 2 ноември), [[Ресен]] (5 ноември), и [[Охрид]] (7 ноември), по што ја запоседнала македонско-грчката граница на битолско-преспанското подрачје (ноември 1944). Подоцна влегла во составот на Осмата (македонска) дивизија на КНОЈ (25 декември) како нејзина втора бригада, овојпат за обезбедување на македонско-албанската граница.
 
*
{{Македонски бригади}}
 
== Борбени дејства ==
Водела борби кај селата [[Капиново]], [[Богомила]] (на 12/ и 13 август), Бреза (25 август) и [[Здуње]] (28 август), го ослободила [[Градско]] и срушила шест мостови на патот Велес-Градско. Откако била ставена под команда на [[Четириесет и деветта дивизија на НОВЈ|Четириесет и деветтата (македонска) дивизија на НОВЈ]] (10 септември), со борби влегла во ослободен [[Прилеп]] (11 септември) до неговото повторно заземање од германските сили (21 септември). Ги продолжила борбите кај селата [[Степанци (Велешко)|Степанци]] и [[Извор (Велешко)|Извор]] (на патот Прилеп-Велес, 23 септември), кај Бакарно Гумно и селата [[Големо Коњари]] (1 октомври), [[Ивањевци]] и [[Тројкрсти]] (на патот Прилеп-Битола, 2-6 октомври), [[Буково]] и Прентов Мост (на патот Ресен-Охрид, 13 октомври), кај реката [[Шемница]] (22 октомври), селата [[Глумово]], [[Грчец]] и [[Сушево]] (на патот Скопје-Тетово, 25 октомври).
 
Учествувала во борбите за ослободување на [[Прилеп]] (29 октомври - 2 ноември), [[Ресен]] (5 ноември), и [[Охрид]] (7 ноември), по што ја запоседнала македонско-грчката граница на битолско-преспанското подрачје (ноември 1944). Подоцна влегла во составот на [[Осмата македонска дивизија на КНОЈ|Осмата (македонска) дивизија на КНОЈ]] (25 декември) како нејзина втора бригада, овојпат за обезбедување на македонско-албанската граница.
 
Наводи
 
{{Наводи}}{{Македонски бригади}}
 
[[Категорија:Бригади на НОВМ]]