Разлика помеѓу преработките на „Занџан“

Додадени 1.479 бајти ,  пред 3 години
с
додадена Категорија:Градови во Иран користејќи го HotCat
(Нова статија)
 
с (додадена Категорија:Градови во Иран користејќи го HotCat)
'''Занџан''' ([[персиски јазик | персиски]]: زنجان, [[Азербејџански јазик | азербејџански]]: زنگان) е главен град на [[провинција Занджан]] во [[Азербејџан (Иран) | Ирански Азербејџан]]. Се наоѓа на север-западно од [[Техеран]] на главниот автопат до [[Табриз]] и [[Турција]] и приближно од [[Каспиското Море]]. На пописот во 2016 година, населението било 521.302, што е 20-тиот најголем град во Иран. Населението на Заџан се состои главно од [[ирански азербејџани]] кои зборуваат [[азербејџански јазик]].
 
[[Податотека:Zanjan profile.jpg|мини|Градот]]
[[Податотека:Walled enclosure Zengan by Eugène Flandin.jpg|мини|Стар цртеж од Занџан]]
'''Занџан''' ([[персиски јазик|персиски]]: زنجان, [[Азербејџански јазик|азербејџански]]: زنگان) е главен град на [[Занџан (покраина)|покраината Занџан]] во [[Азербејџан (Иран)|Ирански Азербејџан]]. Се наоѓа на север-западно од [[Техеран]] на главниот автопат до [[Табриз]] и [[Турција]] и приближно од [[Каспиското Море]]. На пописот во 2016 година, населението било 521.302, што е 20-тиот најголем град во Иран. Населението на Заџан се состои главно од [[Ирански Азербејџани]] кои зборуваат [[азербејџански јазик]].<ref>{{cite web|url=https://books.google.com/books?id=w7_e4qjR854C&pg=PA123&dq=majority+of+the+population+of+East+Azarbaijan+and+a+majority+of+West+Azarbaijan.#v=onepage&q=majority%20of%20the%20population%20of%20East%20Azarbaijan%20and%20a%20majority%20of%20West%20Azarbaijan.&f=false|title=Iran|work=google.com}}</ref>
 
Занџан е познат по своите прекрасни ракотворби, како што се ножеви, традиционални сандали, наречени малиле, занаетчиски изработени со сребрени жици. Заџаниските уметници прават многу работи како различни декоративни јадења и нивните специјални покривки, како и сребрен накит. Во античките времиња, Занџан бил познат по своите нерѓосувачки и остри ножеви. Но, оваа традиција постепено исчезнува со воведувањето на кинески ножеви на пазарот, кои се многу поевтини, посеопфатни и помалку уметнички. Многу селани денес се традиционални ткајачки ткајачи,ткаењето е можеби најпопуларниот занает на Заџан. Популацијата на Занџан се гордее со највисокото ниво на среќа меѓу луѓето од 30 други провинции во Иран, според деталната анкета спроведена од страна на [[Иранската новинска агенција Исна]].
 
[[Податотека:Zanjan government logo.svg|мини|Грб на Градот]]
 
==Историја==
 
[[Податотека:Walled enclosure Zengan by Eugène Flandin.jpg|мини|Стар цртеж од Занџан]]
 
Еден важен момент во историјата на градот бил во 1851 година кога градот станал центар на востанијата во Баби, заедно со [[Нејриз]] и тврдина позната како Шејх Табари. Силите на централната власт ја заробиле тврдината Баби во Занџан по долга опсада по наредба на Големиот [[Везир]] [[Амир Кабир]] и ги убиле или истерале следбениците на Баба. "Наративен патник напишан за да ја опише епизодата на Баба", објавена од Калимат Прес,во 2004 година. Според Босворт, кој го цитира Хамдола Мостови, жителите за време на Илханската ера зборувале за "чистата Пехлави", средна или северна форма на персиска.
==Клима==
 
Занџан има [[студена полузасушнаполу-сушна клима]] ([[KöppenКепенова климакласификација сена класифицираклимата]] BSk)) со топли, суви лета и студени, влажни зими, често со снежни врнежи. Врнежите се многу ниски, а најчесто температурата паѓа помеѓу Октомвриоктомври и Мајмај.
 
{{Weather box
|location = Занџан
|metric first = Y
|single line = Y
|Jan record high C = 17.0
|Feb record high C = 22.0
|Mar record high C = 25.0
|Apr record high C = 27.0
|May record high C = 32.0
|Jun record high C = 38.0
|Jul record high C = 40.0
|Aug record high C = 39.4
|Sep record high C = 35.0
|Oct record high C = 30.0
|Nov record high C = 23.0
|Dec record high C = 18.0
 
|Jan high C = 2.1
|Feb high C = 4.3
|Mar high C = 10.3
|Apr high C = 17.0
|May high C = 22.8
|Jun high C = 28.8
|Jul high C = 32.2
|Aug high C = 31.6
|Sep high C = 28.1
|Oct high C = 20.4
|Nov high C = 12.7
|Dec high C = 5.5
 
|Jan mean C = −3.0
|Feb mean C = −0.8
|Mar mean C = 4.9
|Apr mean C = 11.0
|May mean C = 16.4
|Jun mean C = 21.7
|Jul mean C = 25.2
|Aug mean C = 24.4
|Sep mean C = 20.3
|Oct mean C = 13.5
|Nov mean C = 6.8
|Dec mean C = 0.4
|year mean C = 11.73 |year mean F = 53.12
|Jan low C = −8.1
|Feb low C = −6.4
|Mar low C = −1.2
|Apr low C = 3.7
|May low C = 7.6
|Jun low C = 11.2
|Jul low C = 14.9
|Aug low C = 14.2
|Sep low C = 9.9
|Oct low C = 5.5
|Nov low C = 0.7
|Dec low C = −4.4
|year high C = 18.0 |year low C= 4.0
|year high F =64.4 |year low F =39.1
|Jan precipitation mm = 33.5
|Feb precipitation mm = 30.0
|Mar precipitation mm = 45.7
|Apr precipitation mm = 56.5
|May precipitation mm = 46.2
|Jun precipitation mm = 7.3
|Jul precipitation mm = 4.6
|Aug precipitation mm = 3.4
|Sep precipitation mm = 4.2
|Oct precipitation mm = 26.0
|Nov precipitation mm = 28.8
|Dec precipitation mm = 29.2
 
|Jan precipitation days = 10.7
|Feb precipitation days = 9.4
|Mar precipitation days = 12.5
|Apr precipitation days = 12.3
|May precipitation days = 11.1
|Jun precipitation days = 3.3
|Jul precipitation days = 2.1
|Aug precipitation days = 2.3
|Sep precipitation days = 1.7
|Oct precipitation days = 6.5
|Nov precipitation days = 7.3
|Dec precipitation days = 9.6
 
|Jan sun = 150.1
|Feb sun = 139.3
|Mar sun = 172.5
|Apr sun = 213.3
|May sun = 267.2
|Jun sun = 328.9
|Jul sun = 334.5
|Aug sun = 317.3
|Sep sun = 295.8
|Oct sun = 229.3
|Nov sun = 164.7
|Dec sun = 137.0
 
|Jan humidity = 72
Рекордно високи температури:
|Feb humidity = 69
|Mar humidity = 61
|Apr humidity = 54
|May humidity = 49
|Jun humidity = 40
|Jul humidity = 38
|Aug humidity = 39
|Sep humidity = 38
|Oct humidity = 49
|Nov humidity = 59
|Dec humidity = 68
|source 1 = NOAA (1961–1990)<ref name= NOAA>{{cite web
|url = ftp://ftp.atdd.noaa.gov/pub/GCOS/WMO-Normals/RA-II/IR/40729.TXT
|title = Zanjan Climate Normals 1961–1990
|publisher = [[National Oceanic and Atmospheric Administration]]
|accessdate = December 27, 2012}}</ref>
}}
 
Јануари рекордно високо C = 17.0,
Фебруари рекордно високо C = 22.0,
Март рекордно високо C = 25.0,
Април рекордно високо C = 27.0,
Мај рекордно високо C = 32.0,
Јуни рекордно високо C = 38.0,
Јули рекордно високо C = 40.0,
Август рекордно високо C = 39.4,
Септември рекордно високо C = 35.0,
Октомври рекордно високо C = 30.0,
Ноември рекордно високо C = 23.0,
Декември рекордно високо C = 18.0,
 
== Наводи ==
Вообичаено највисоки температури:
{{наводи}}
 
[[Категорија:Градови во Иран]]
Јануари највиоки температури C = 2.1,
Фебруари највиоки температури C = 4.3,
Март највиоки температури C = 10.3,
Април највиоки температури C = 17.0,
Мај највиоки температури C = 22.8,
Јуни највиоки температури C = 28.8,
Јули највиоки температури C = 32.2,
Август највиоки температури C = 31.6,
Септември највиоки температури C = 28.1,
Октомври највиоки температури C = 20.4,
Ноември највиоки температури C = 12.7,
Декември највиоки температури C = 5.5,