Разлика помеѓу преработките на „Сојузници во Првата светска војна“

нема опис на уредувањето
(нс)
 
 
Американското објавување на војна на Германија на [[6 април]] [[1917]] година било поради прекршувањето на својата неутралност преку напаѓање на меѓународните бродови и [[Цимерманова телеграма|Цимермановата телеграма]] испратена на Мексико<ref name="US Declaration of War">{{cite web|url=http://www.firstworldwar.com/source/usawardeclaration.htm|title=First World War.com - Primary Documents - U.S. Declaration of War with Germany, 2 April 1917|publisher=}}</ref>. САД објавил војна на Австро-Унгарија во декември [[1917]] година<ref>[https://fas.org/sgp/crs/natsec/RL31133.pdf Declarations of War and Authorizations for the Use of Military Force: Historical Background and Legal Implications] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20060810061201/https://fas.org/sgp/crs/natsec/RL31133.pdf |date=10 August 2006 }}</ref><ref>[https://www.senate.gov/artandhistory/history/common/image/HJRes169_WWI_Austria-Hungary.htm H.J.Res.169: Declaration of War with Austria-Hungary, WWI], United States Senate</ref>. [[САД]] влегле во војната како „придружна сила“, а не како формален сојузник на Франција и Обединетото Кралство, со цел да се избегне „странско мешање“ во војната<ref name="Tucker&Roberts pp. 1232, 1264">Tucker&Roberts pp. 1232, 1264</ref>. Иако [[Отоманско Царство|Отоманското Царство]] и [[Кралство Бугарија|Бугарија]] ги прекинале односите со САД, тие не си објавиле војна еден на друг<ref name="Tucker&Roberts p. 1559">Tucker&Roberts p. 1559</ref>.
 
[[Доминиони]]те и [[Крунска колонија|Крунисните колонии]] на Британија дале голем придонес за воените напори на сојузничките, но немале независни надворешни политики во Првата светска војна со Британскиот воен кабинет кој вршел оперативна контрола на силите на царството. Владите на [[Доминиони]]те го контролирале регрутирањето. Од почетокот на [[1917]] година, Воениот кабинет бил заменет со царскиот кабинет, каде што имале застапеност
[[Доминиони]]те.