Сојузници во Првата светска војна: Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
нс
(нема разлика)

Преработка од 14:06, 5 март 2018

Сојузни во Првата светска војна или Сили на Антанта — земјите кои се спротиствиле на Централните сили во Првата светска војна.

Членови на првобитната Тројна Антанта од 1907 година биле Француската Република, Британското Царство и Руското Царство. Италија се повлекла од сојузот со Централните сили, тврдејќи дека Германија и Австро-Унгарија ја започнале војната без претходна консултација со сите сојузници и дека алијансата била само дефанзивна. Таа влегла во војната на страната на Антантата во 1915 година. Јапонија била уште еден важен член на сојузот. Белгија, Србија, Грција, Црна Гора и Романија[1] исто така биле членови на Антантата[2].

Договорот од Севр од 1920 година ги дефинирал главните сојузнички сили: Француска Република, Британското Царство, Италија и Јапонија. Сојузничките сили, освен главните сојузнички сили, биле: Ерменија, Белгија, Грција, Хеџаз, Полска, Португалија, Романија, СХС и Чехословачка[3].


До објаве рата САД Њемачкој у априлу 1917. године дошло је јер је Њемачка прекршила неутралност САД нападајући међународне бродове и слањем Цимермановог телеграма Мексику.[4] Објавила је рат Аустроугарској у децембру 1917.[5][6] САД су ушле у рат као „придружена сила”, а некао формални савезник Француске и Уједињеног Краљевства, како би избјегли „страно мијешање”.[7] Иако је са Османским царством и Бугарском САД прекинула односе, рат против њих није објавила.

Американското објавување на војна на Германија на 6 април 1917 година било поради прекршувањето на својата неутралност преку напаѓање на меѓународните бродови и Цимермановата телеграма испратена на Мексико[4]. САД објавил војна на Австро-Унгарија во декември 1917 година[5][6]. САД влегле во војната како „придружна сила“, а не како формален сојузник на Франција и Обединетото Кралство, со цел да се избегне „странско мешање“ во војната[7]. Иако Отоманското Царство и Бугарија ги прекинале односите со САД, тие не си објавиле војна еден на друг[8].

  1. Karel Schelle, The First World War and the Paris Peace Agreement, GRIN Verlag, 2009, p. 24
  2. „First World War.com - Feature Articles - The Causes of World War One“.
  3. „Section I, Articles 1 - 260 - World War I Document Archive“.
  4. „First World War.com - Primary Documents - U.S. Declaration of War with Germany, 2 April 1917“.
  5. Declarations of War and Authorizations for the Use of Military Force: Historical Background and Legal Implications Архивирано на 10 август 2006 г.
  6. H.J.Res.169: Declaration of War with Austria-Hungary, WWI, United States Senate
  7. Tucker&Roberts pp. 1232, 1264
  8. Tucker&Roberts p. 1559