Разлика помеѓу преработките на „Херакле“

Додадени 222 бајти ,  пред 2 години
(→‎Херкул во уметноста и популарната култура: дополнување, ситна поправка)
 
==Херкул во уметноста и популарната култура==
===Херкул како тема во книжевноста===
Херкул се јавува како честа тема во [[уметност]]а и во [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Херкул и топката“ - [[басна]] на старогрчкиот баснописец [[Езоп]].<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 92.</ref>
* „Полудениот Херкул“ (''Hercules Furens'') - [[трагедија]] од [[Сенека]].
 
* „Херкул“ (''Hercules'') - американски [[филм]] од [[2014]] година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt1267297/?ref_=nv_sr_1 IMDb, Hercules (2014) (пристапено на 1.3.2016)]</ref>
===Херкул како тема во филмот===
* „Херкул“ (''Hercules'') - американски анимиран [[филм]] од [[1997]] година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0119282/?ref_=nv_sr_2 IMDb, Hercules (1997) (пристапено на 1.3.2016)]</ref>
* „Херкул: Легендарните патувања“ (''Hercules: The Legendary Journeys'') - американска [[Телевизија|телевизиска]] серија од [[1995]]-[[1999]] година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0111999/?ref_=nv_sr_3 IMDb, Hercules: The Legendary Journeys (пристапено на 1.3.2016)]</ref>
* „Херкул“„Херкул во Њујорк“ (''Hercules in New York'') - американски [[филм]] од [[1983]]1970 година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0085672tt0065832/?ref_=nv_sr_4nv_sr_5 IMDb, Hercules in New York (19831970) (пристапено на 1.3.2016)]</ref>
* „Херкул во Њујорк“„Херкул“ (''Hercules in New York'') - американски [[филм]] од [[1970]]1983 година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0065832tt0085672/?ref_=nv_sr_5nv_sr_4 IMDb, Hercules in New York (19701983) (пристапено на 1.3.2016)]</ref>
* „Херкул“ (''Hercules'') - американски анимиран [[филм]] од [[1997]] година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0119282/?ref_=nv_sr_2 IMDb, Hercules (1997) (пристапено на 1.3.2016)]</ref>
* „Херкул“ (''Hercules'') - американски [[филм]] од [[2014]] година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt1267297/?ref_=nv_sr_1 IMDb, Hercules (2014) (пристапено на 1.3.2016)]</ref>
* „[[Легендата за Херкул (филм од 2014)|Легендата за Херкул]]“ (''The Legend of Hercules'') - американски филм од 2014 година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt1043726/ IMDb, The Legend of Hercules (2014) (пристапено на 4.3.2018)]</ref>
 
== Поврзано ==