Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 7.592 бајти ,  пред 2 години
 
Крикетот го следат во најголем дел Индијците и Пакистанци во Дубаи. Во 2005 година, Меѓународниот совет за крикет (МКС) го преместило своето седиште од [[Лондон]] до Дубаи. Градот бил домаќин на неколку пакистански натпревари. Бројни турнири, исто така, се одржуваат во Дубаи<ref>{{cite web |url=http://gulfnews.com/sport/cricket/icc-moves-to-new-headquarters-in-sports-city-1.64511 |title=ICC moves to new headquarters in Sports City |work=Gulf News |date=18 April 2009 |accessdate=20 April 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130516021752/http://gulfnews.com/sport/cricket/icc-moves-to-new-headquarters-in-sports-city-1.64511 |archivedate=16 May 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Откако Пакистан одиграл натпревар против Австралија во [[2009]] година, емирот помагнал да се подобри стандардот на крикет не само во земјата, туку и низ светот.
 
== Образование ==
 
Училишниот систем во Дубаи го следи оној на Обединетите Арапски Емирати. Од [[2009]] година, постојат 79 јавни училишта водени од Министерството за образование, како и 145 приватни училишта<ref name=pop1/>. Медиумот за настава во државните училишта е арапски, со акцент на англискиот јазик како втор јазик, додека повеќето приватни училишта го користат англискиот јазик како средство за настава. Повеќето приватни училишта се грижат за една или повеќе етнички заедници<ref>{{cite news |last=Mansell |first=Warwick |title=Expat guide to the UAE: schools |url=http://www.telegraph.co.uk/education/expateducation/7635831/Expat-guide-to-the-UAE-schools.html |work=The Daily Telegraph |location=London |date=30 April 2010 |deadurl=no |archiveurl=https://www.webcitation.org/6cV8vxMGV?url=http://www.telegraph.co.uk/education/expateducation/7635831/Expat-guide-to-the-UAE-schools.html |archivedate=23 October 2015 |df=dmy-all }}</ref>.
 
Повеќе од 15 училишта нудат меѓународно образование со користење на една или повеќе од четирите интернационални програми за студенти на возраст од 3 до 19 години<ref>{{cite web|url=http://www.meibaschools.org/schools.aspx?Country=United%20Arab%20Emirates|title=Middle East International Baccalaureate Association (MEIBA) of Schools|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20150213034114/http://meibaschools.org/schools.aspx?Country=United%20Arab%20Emirates|archivedate=13 February 2015|df=dmy-all}}</ref>. Неколку училишта ја вовеле новата програма за кариера поврзана со ''IB'' која може да се комбинира со стручна квалификација, како што е ''BTEC''<ref>{{cite web|url=http://qualifications.pearson.com/en/about-us/qualification-brands/btec.html|title=Welcome to BTEC|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20150507104945/http://qualifications.pearson.com/en/about-us/qualification-brands/btec.html|archivedate=7 May 2015|df=dmy-all}}</ref>. Советот за образование во Абу Даби (АДЕК) потпишал договор со ''ИБ'' во напорите да се прошират можностите што им се нудат на родителите и да ги задоволат различните потреби на учениците во Обединетите Арапски Емирати<ref>{{cite web|url=https://www.adec.ac.ae/en/MediaCenter/News/Pages/ADEC-signs-a-protocol-agreement-with-the-International-Baccalaureate.aspx|title=ADEC signs a protocol agreement with the International Baccalaureate Organization today|work=ADEC|accessdate=12 February 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160105043136/https://www.adec.ac.ae/en/MediaCenter/News/Pages/ADEC-signs-a-protocol-agreement-with-the-International-Baccalaureate.aspx|archivedate=5 January 2016|df=dmy-all}}</ref>.
 
Покрај тоа, голем број училишта нудат индиски сертификат за средно образование со индиска наставна програма. Постојат неколку индиски и пакистански средни училишта. Голем број на училишта, исто така, нудат основно образование на англиски јазик до 11 години.
 
Најпознатите универзитети во Дубаи се Американскиот универзитет во Дубаи, Меѓународното бизнис училиште,, Универзитетот ел-Гураир, Американскиот колеџ во Дубаи, Универзитетот Вулонгонг, Британскиот универзитет, кои нудат курсеви за бизнис администрација, инженерство, архитектура и внатрешен дизајн. Американскиот универзитет е еден од шесте универзитети од ОАЕ, вклучени во светското рангирање на универзитетите<ref>{{cite web |title=QS World University Rankings® 2014/15 |url=http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2014#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search= |publisher=topuniversities.com |accessdate=12 February 2016 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20160205025004/http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2014#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search= |archivedate=5 February 2016 |df=dmy-all }}</ref>.
 
== Здраство==
 
Здравствената заштита во Дубаи може да се подели во два различни сектори: јавни и приватни. Секој емират може да ги диктира здравствените стандарди според нивните внатрешни закони, иако стандардите и прописите ретко имаат екстремни разлики. Јавните болници во Дубаи за првпат биле изградени кон крајот на 1950-тите и продолжиле да растат со иницијативите за јавно здравје. Денес постојат 28 болници во Дубаи, 6 јавни и 22 приватни, со уште 3 поголеми болници што треба да бидат изградени до 2025 година<ref>{{cite news |url=http://www.emirates247.com/news/emirates/uae-expo-2020-bid-in-good-health-dubai-gets-new-hospitals-2013-08-19-1.518053 |title=UAE Expo 2020 bid in good health: Dubai gets new hospitals |date=19 August 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150623003659/http://www.emirates247.com/news/emirates/uae-expo-2020-bid-in-good-health-dubai-gets-new-hospitals-2013-08-19-1.518053 |archivedate=23 June 2015 |df=dmy-all }}</ref>.
 
До крајот на 2012 година имало и вкупно 1.348 медицински клиники, од кои 97% биле приватни<ref>{{cite web|title=Dubai Healthcare Overview|url=http://www.colliers.com/-/media/83E76364901E465986CBF44594578C2A.ashx?la=en-GB|work=Colliers}}</ref>. Во [[2015]] година, Дубаи започнал со задолжително здравствено осигурување за сите жители, што довело до зголемување на побарувачката за медицински услуги<ref>{{cite news|title=Dubai's mandatory health insurance law comes into force|url=http://www.thenational.ae/uae/health/dubais-mandatory-health-insurance-law-comes-into-force|work=The National|date=15 February 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20150623010249/http://www.thenational.ae/uae/health/dubais-mandatory-health-insurance-law-comes-into-force|archivedate=23 June 2015|df=dmy-all}}</ref>.
 
== Збратимени градови ==