Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 5.816 бајти ,  пред 2 години
 
== Култура ==
[[File:Meydan Beach Club, Dubai (8668492594).jpg|thumb|left|Мејдан Бич Клуб]]
 
Културата на ОАЕ главно се врти околу традиционалната [[арапска култура]]. Влијанието на арапската и исламската култура врз неговата архитектура, музика, облека, кујна и начин на живот се многу истакнати. Пет пати секој ден, [[муслимани]]те се повикуваат на молитва од минарињата на џамиите кои се расфрлани низ целата земја. Од [[2006]] година, викендот е петок и сабота, како компромис меѓу светоста во петокот до муслиманите и западниот викенд во саботата и неделата<ref>{{cite web|author=Jonathan Sheikh-Miller |url=http://www.ameinfo.com/95027.html |title=UAE Weekend Switchover |publisher=AMEinfo |accessdate=22 March 2010 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110212191741/http://www.ameinfo.com/95027.html |archivedate=12 February 2011}}</ref>. Пред [[2006]] година, викендот бил во деновите четврток-петок.
 
Поради туристичкиот пристап на многу луѓе од градот во претприемачкиот сектор и високиот стандард на живеење, културата на Дубаи постепено се развила кон луксузот, богатството и раскошот, со големо внимание на одморот<ref>Luxury Fashion Branding: Trends, Tactics, Techniques – Page 80, Uché Okonkwo – 2007</ref><ref>Dubai – Page 100, Terry Carter – 2009</ref><ref>Introduction to Sociology – Page 14, George Ritzer – 2012</ref>. Годишните забавни настани, како што се ''[[Фестивал на Дубајскиот шопинг]]''<ref>[http://www.traveldealsfinder.com/travel-packages/dubai-shopping-festival Dubai Shopping Festival 2011] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20110106131951/http://www.traveldealsfinder.com/travel-packages/dubai-shopping-festival |date=6 January 2011 }} More Details</ref>[201] и ''[[Летни Дубајски Изненадувања]]'', привлекуваат повеќе од 4 милиони посетители од целиот регион и генерираат приходи во износ поголем од 2,7 милијарди долари<ref name=dsf>[http://www.dubaicityguide.com/site/dsf/milestones.asp DSF Milestones] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20100317124602/http://dubaicityguide.com/site/dsf/milestones.asp |date=17 March 2010 }}. Dubaicityguide</ref><ref>{{cite web|url=http://gulfnews.com/in-focus/dubai-shopping-festival/sales-will-account-for-8-of-dubai-s-gdp-1.269917 |title=Sales will account for 8% of Dubai's GDP |work=Gulf News |date=3 May 2009 |accessdate=20 April 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130508235712/http://gulfnews.com/in-focus/dubai-shopping-festival/sales-will-account-for-8-of-dubai-s-gdp-1.269917 |archivedate=8 May 2013}}</ref>.
 
Дубаи е познат по својот ноќен живот. Клубовите и баровите најчесто се наоѓаат во хотелите поради законите за алкохол. ''[[The New York Times]]'' го опишал Дубаи како „град во кој би можеле да се сретнете со [[Мајкл Џордан]] во барот Буда или со [[Наоми Кемпбел]], славејќи го нејзиниот роденден“<ref name="nyt">{{Cite news|url=https://www.nytimes.com/2007/12/09/travel/09party.html?_r=1&ex=1212987600&en=f13e9687f3c7e636&ei=5087&excamp=GGTRdubaitravel&WT.srch=1&WT.mc_ev=click&WT.mc_id=TR-S-E-GG-NA-CT-dubai_travel|title=Clubs Bloom in the Desert|last=Sherwood|first=Seth|date=9 December 2007|work=The New York Times|accessdate=23 April 2010|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20151017084536/http://www.nytimes.com/2007/12/09/travel/09party.html?_r=1&ex=1212987600&en=f13e9687f3c7e636&ei=5087&excamp=GGTRdubaitravel&WT.srch=1&WT.mc_ev=click&WT.mc_id=TR-S-E-GG-NA-CT-dubai_travel|archivedate=17 October 2015|df=dmy-all}}</ref>.
 
Културниот печат на градот како мала, етнички хомогена заедница на бисери била променета со доаѓањето на други етнички групи и државјани, прво од [[Иранци]]те во раните 1900-ти, а подоцна и од [[Индијци]]те и [[Пакистанци]]те во 1960-тите. Во [[2005]] година, 84% од населението на Дубаи било родено во странство, околу половина од нив од [[Индија]]<ref name=migrationinformation/>.
 
Големите празници во Дубаи вклучуваат [[Бајрам]], кој го означува крајот на [[Рамадан]] и Националниот ден (2 декември), кој го означува формирањето на Обединетите Арапски Емирати<ref>{{Cite web|url=http://gulfnews.com/guides/life/community/how-the-uae-was-born-1.1610731|title=Gulf News Community|website=|access-date=11 December 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20161220102503/http://gulfnews.com/guides/life/community/how-the-uae-was-born-1.1610731|archivedate=20 December 2016|df=dmy-all}}</ref>.
 
== Збратимени градови ==