Разлика помеѓу преработките на „Самариум“

Додадени 44 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
с
{{инфокутија самариум}}
'''Самариум''' (Sm, латински - samarium) е [[лантаноид]].<ref>Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga.</ref><ref>Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.</ref> Името го добил споерд минералот = {(Y,Ce,U,Fe)<sub>3</sub>(Nb,Ta,Ti)5O16<sub>5</sub>O<sub>16</sub>}-.
Застапен е во земјината кора во количини од 7,9ppm.
Најважен [[минерал]] на самариум е [[монацит]] (Ce,La,Th,Nd,Y,Pr,Sm)PO4PO<sub>4</sub>.