Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 7.074 бајти ,  пред 2 години
 
Одлуката на владата да се диверзифицира од трговијата економија, зависна од нафта, до онаа која е ориентирана кон услуги и туризам, го направила својот имот поценет, што резултирало со зголемување на вредноста на имотот од [[2004]] до [[2006]] година. Долгорочната проценка на пазарот за недвижнини во Дубаи, сепак, покажало дека некои имоти изгубиле дури 64% од нивната вредност од 2001 до ноември 2008 година<ref>{{Cite news|title=Dubai's Palm Jumeirah sees prices fall as crunch moves in |url=http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/constructionandproperty/3489393/Dubais-Palm-Jumeirah-sees-prices-fall-as-crunch-moves-in.html |work=The Daily Telegraph |location=UK |date=20 November 2008 |accessdate=20 November 2008 |first=Louise |last=Armitstead}}</ref>. Големите проекти за развој на недвижнини довеле до изградба на некои од највисоките облакодери и најголеми проекти во светот, како што се Кулите Емирејтс , [[Бурџ Калифа]], Островот на Палмите и најскапиот хотел, [[Бурж Ал Араб]]<ref name=burjalarab>{{Cite news |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/545499.stm |title=World's Tallest Hotel Opens Its Doors |publisher=BBC News |date=1 December 1999 |accessdate=31 July 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090619185856/http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/545499.stm |archivedate=19 June 2009 |df=dmy-all }}</ref>. Пазарот на недвижности во Дубаи доживеал голем пад во 2008<ref>{{cite web |title=Dubai: The Good, The Bad and The Ugly |url=http://drshem.com/2011/09/25/dubai-the-good-the-bad-and-the-ugly/ |work=Dubai: The Good, The Bad and The Ugly |date=17 March 2012 |accessdate=17 March 2012 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120418063228/http://drshem.com/2011/09/25/dubai-the-good-the-bad-and-the-ugly/ |archivedate=18 April 2012 |df=dmy-all }}</ref> и 2009 како резултат на забавувањето на економската клима<ref name="Propertywire.com"/>. До почетокот на [[2009]] година, ситуацијата се влошила со Големата рецесија која земала тежок пад на вредноста на имотите, градежништвото и вработувањето<ref>[https://www.nytimes.com/2009/02/12/world/middleeast/12dubai.html "Laid-Off Foreigners Flee as Dubai Spirals Down"] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20170111092442/http://www.nytimes.com/2009/02/12/world/middleeast/12dubai.html |date=11 January 2017 }} article by Robert F. Worth in ''The New York Times'' 11 February 2009</ref>. Ова имало големо влијание врз сопствениците на имоти во регионот<ref>{{cite news|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/housing-property/jlt-owners-still-waiting-for-homes-promised-in-2007-1.526478|title=JLT owners still waiting for homes promised in 2007|date=12 November 2009|last=Hanif|first=Nadeem|work=Gulf News|accessdate=10 April 2012|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20121114053950/http://gulfnews.com/news/gulf/uae/housing-property/jlt-owners-still-waiting-for-homes-promised-in-2007-1.526478|archivedate=14 November 2012|df=dmy-all}}</ref>. Од февруари 2009 година, надворешниот долг на Дубаи се проценува на околу 80 милијарди долари, иако ова е мал дел од суверениот долг во светот<ref>Warner, Jeremy (27 November 2009) [http://blogs.telegraph.co.uk/finance/jeremywarner/100002318/dubai-is-just-a-harbinger-of-things-to-come-for-sovereign-debt/ Dubai is just a harbinger of things to come for sovereign debt] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20100330173433/http://blogs.telegraph.co.uk/finance/jeremywarner/100002318/dubai-is-just-a-harbinger-of-things-to-come-for-sovereign-debt/ |date=30 March 2010 }}. The Telegraph</ref>.
[[File:Downtown Dubai (7272786966).jpg|thumb|[[Downtown Dubai]]]]
Финансискиот пазар во Дубаи (DFM) е основан во март [[2000]] година како секундарен пазар за тргување со хартии од вредност и обврзници, локални и странски. Во четвртиот квартал на [[2006]] година, нејзиниот обем на тргување изнесувал околу 400 милијарди акции, во вкупна вредност од 95 милијарди долари. ''DFM'' имал пазарна капитализација од околу 87 милијарди долари<ref name=pop4/>. Друга берза во Дубаи е ''NASDAQ Dubai'', која е меѓународна берза на Блискиот Исток и овозможува на голем број компании, вклучувајќи ги Обединетите Арапски Емирати и регионалните мали и средни претпријатија, да тргуваат на берза со меѓународно брендирано име, со пристап од страна на регионалните и меѓународните инвеститори<ref>{{Cite web|url=http://www.nasdaqdubai.com/exchange/about-us/overview|title=Nasdaq Dubai {{!}} Exchange Overview|website=www.nasdaqdubai.com|language=en|access-date=2 February 2017|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20170102172348/http://www.nasdaqdubai.com/exchange/about-us/overview|archivedate=2 January 2017|df=dmy-all}}</ref>. DMCC (Dubai Multi Commodities Center) е основана во [[2002]] година. Таа е најбрзорастечката слободна зона во светот и е номинирана како „Глобална слободна зона за 2016 годината“
 
Дубаи е исто така познат како ''Град на златото'', бидејќи голем дел од економијата се заснова на занаети поврзани со злато. Вкупниот обем на злато во Дубаи во 2011 година било 580 тони, со просечна цена од 1,455 долари<ref>gold-dubai (22 February 2016) {{cite web |url=http://gold-dubai.com |title=Gold rate in Dubai |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20160303031957/http://gold-dubai.com/ |archivedate=3 March 2016 |df=dmy-all }}</ref>.
 
Дубаи е рангиран на 44-то место меѓу најдобрите финансиски светски градови во [[2007]] година<ref>{{cite web |url=http://www.citymayors.com/economics/financial-cities.html |title=Citgy Mayors: World's best financial cities |publisher=Citymayors.com |date=10 June 2008 |accessdate=26 August 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090817144812/http://www.citymayors.com/economics/financial-cities.html |archivedate=17 August 2009 |df=dmy-all }}</ref>, и 27-ми најбогат град во светот во [[2012]] година, во однос на паритетот на куповната моќ<ref>{{cite web |url=http://www.citymayors.com/economics/usb-purchasing-power.html |title=World's richest cities by purchasing power |publisher=City Mayors |accessdate=23 June 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20080506064245/http://www.citymayors.com/economics/usb-purchasing-power.html |archivedate=6 May 2008 |df=dmy-all }}</ref>. Дубаи е исто така Меѓународен финансиски центар (ИФЦ) и е рангиран на 37-тото место глобални финансиски градови, како што било испитувано <ref>{{cite web|url=http://www.mastercard.com/us/company/en/wcoc/pdf/index_2007_us.pdf|title=MW-IndexRpt-CoComm FA.indd<!-- Bot generated title -->|publisher=}}</ref> и прв во Блискиот Исток.
 
Во [[2012]] година, ''Global City Competitiveness'' го рангирал Дубаи на бр. 40 со вкупен резултат од 55,9. Според извештајот за истражување за 2013 година за идната конкурентност на градовите, во [[2025]] година, Дубаи ќе се пресели на 23-то место<ref>{{cite web |url=http://www.dubaichronicle.com/2013/07/02/hot-spots-2025-dubai-moves-up-to-23rd-place/ |title=Hot Spots 2025: Dubai Moves Up to 23rd Place Dubai Chronicle |publisher=Dubaichronicle.com |date=2 July 2013 |accessdate=10 September 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131017051658/http://www.dubaichronicle.com/2013/07/02/hot-spots-2025-dubai-moves-up-to-23rd-place/ |archivedate=17 October 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Индијците, Британците и Пакистанците, се главните странски инвеститори во Дубаи<ref>{{cite news|url=http://timesofindia.indiatimes.com/business/international-business/Indians-top-foreign-investors-in-Dubai-realty/articleshow/21504494.cms|title=Indians top foreign investors in Dubai realty|work=The Times of India|accessdate=10 September 2013|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20130923050205/http://timesofindia.indiatimes.com/business/international-business/Indians-top-foreign-investors-in-Dubai-realty/articleshow/21504494.cms|archivedate=23 September 2013|df=dmy-all}}</ref>.
 
Дубаи започнал неколку големи проекти за поддршка на нејзината економија и развој на различни сектори. Тука спаѓаат [[Dubai Fashion 2020]]<ref>{{cite web |url=http://www.dubaichronicle.com/2013/06/18/dubai-fashion-2020-to-be-unveiled-soon/ |title=Dubai Fashion 2020 To Be Unveiled Soon Dubai Chronicle |publisher=Dubaichronicle.com |date=18 June 2013 |accessdate=10 September 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131024055620/http://www.dubaichronicle.com/2013/06/18/dubai-fashion-2020-to-be-unveiled-soon/ |archivedate=24 October 2013 |df=dmy-all }}</ref>, и Дубаи Дизајн округ, кои се очекува да станат дом на водечките локални и меѓународни дизајнери. Првата фаза на проектот од 4 милијарди требало да биде завршена до јануари [[2015]] година<ref>{{cite web |url=http://www.dubaichronicle.com/2013/06/09/construction-buildings-dubai-design-district/ |title=Construction of 10 buildings in Dubai Design District already underway |publisher=Dubaichronicle.com |date=9 June 2013 |accessdate=10 September 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130820024421/http://www.dubaichronicle.com/2013/06/09/construction-buildings-dubai-design-district/ |archivedate=20 August 2013 |df=dmy-all }}</ref>.
 
== Збратимени градови ==