Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 5.027 бајти ,  пред 2 години
 
== Човекови права ==
 
Организации за човекови права во голема мера ги критикувале кршењата на човековите права во Дубаи. Во еден случај, норвешка бизнисменка тврдела дека била силувана, била уапсена и осудена на шеснаесет месеци затвор поради тоа што имала вонбрачен секс<ref name=Rape_laws_Dubai>{{cite news|last=The Associated Press|title=Dubai Pardons Woman at Center of Rape Dispute |url=https://www.nytimes.com/aponline/2013/07/22/world/middleeast/ap-ml-dubai-norway-rape-case.html?pagewanted=1&_r=1&hp|accessdate=22 July 2013|newspaper=The New York Times|date=22 July 2013}}{{Dead link|date=July 2015}}</ref>.
 
Околу 250.000 странски работници во градот наводно живееле во услови што ги опишал ''Human Rights Watch'' како „помалку од хумани“<ref>{{cite web|url=https://www.hrw.org/reports/2006/uae1106/|title=Human Rights Watch – Building Towers, Cheating Workers: Exploitation of Migrant Construction Workers in the United Arab Emirates|accessdate=4 October 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20141006124105/http://www.hrw.org/reports/2006/uae1106/|archivedate=6 October 2014|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite book|url=https://www.hrw.org/reports/2006/uae1106/uae1106web.pdf|author=Human Rights Watch|title=Building Towers, Cheating Workers: Exploitation of Migrant Construction Workers in the United Arab Emirates|edition=PDF|access-date=12 February 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160305144614/https://www.hrw.org/reports/2006/uae1106/uae1106web.pdf|archivedate=5 March 2016|df=dmy-all}}</ref><ref name=hrw>{{cite news |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4861540.stm |publisher=BBC News |title=UAE to allow construction unions |date=30 March 2006 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20060423122628/http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4861540.stm |archivedate=23 April 2006 |df=dmy-all }}</ref><ref name="dubaifire">{{cite news |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6277613.stm |publisher=BBC News |title=Dubai fire investigation launched |date=19 January 2007 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090929224627/http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6277613.stm |archivedate=29 September 2009 |df=dmy-all }}</ref>. Малтретирањето на странските работници било предмет на документарниот материјал ''Робови во во Дубаи (2009)<ref name="Slaves in Dubai documentary">{{cite web |url=https://www.vice.com/video/the-slaves-of-dubai |title=Slaves in Dubai documentary |publisher=VICE |year=2009 |access-date=18 February 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20141116012730/http://www.vice.com/video/the-slaves-of-dubai |archivedate=16 November 2014 |df=dmy-all }}</ref>.'' Владата на Дубаи ги негирала изјавите на работниците и изјавила дека обвинувањата на ''Human Rights Watch'' биле лажни. Режисерот објаснил во интервјуата дека е неопходно да се спроведе тајно документирање, бидејќи властите наметнуваат високи парични казни за новинарите кои се обидуваат да ги документираат кршењата на човековите права, вклучувајќи ги и условите на градежните работници. Кон крајот на март [[2006]] година, владата објавила дека ќе овозможи формирање на синдикати. Министерот за труд изјавил:„ На работниците ќе им биде дозволено да формираат синдикати“<ref>{{cite news |url = http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4861540.stm |accessdate = 24 April 2006 |publisher = BBC News |title = UAE to allow construction unions |date = 30 March 2006 |deadurl = no |archiveurl = https://web.archive.org/web/20060423122628/http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4861540.stm |archivedate = 23 April 2006 |df = dmy-all }}</ref>.
 
Слободата на говорот во Дубаи е ограничена, при што и жителите и граѓаните се соочуваат со строги санкции од владата за да зборуваат против кралското семејство или локалните закони и култури<ref>{{Cite news|url=http://www.middleeasteye.net/news/uae-ambassador-threatens-further-sanctions-against-qatar-918691291|title=UAE ambassador: 'We do not promote idea of press freedom'|work=Middle East Eye|access-date=2018-02-11|language=en}}</ref>.
 
== Збратимени градови ==