Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 8.584 бајти ,  пред 2 години
 
== Географија ==
 
Дубаи се наоѓа на брегот на [[Персискиот Залив]] на [[Обединетите Арапски Емирати]] и е приближно на ниво на морето (16 метри). Емиратството ги дели границите со [[Абу Даби]] на југ, [[Шарџа (емират)|Шарџа]] на североисток и [[Оман]] на југоисток. [[Хата]], мала ексклава на емиратот, е опкружена од три страни од Оман и од емиратите Аџман (на запад) и [[Рас ел-Хајма]] (на север). Персискиот Залив граничи со западниот брег на Дубаи. Дубаи има координати: {{Coord|25.2697|N|55.3095|E|}} и опфаќа површина од 4,110 км<sup>2</sup>, што претставува значајно проширување надвор од првичните 3.900 км<sup>2</sup> како резултат на подобрување на земјиштето од морето.
 
Дубаи лежи директно во [[Арапска пустина|Арапската пустина]]. Сепак, топографијата на Дубаи е значително различна од онаа на јужниот дел на Обединетите Арапски Емирати, во кои голем дел од пејзажот во Дубаи е нагласен од песочните пустински дезени, додека чакалските пустини доминираат во поголемиот дел од јужниот дел на земјата<ref name=geo1>[http://uaeinteract.com/uaeint_misc/pdf/perspectives/14.pdf Environmental Development and Protection in the UAE] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160303172707/http://www.uaeinteract.com/uaeint_misc/pdf/perspectives/14.pdf |date=3 March 2016 }}. Aspinall, Simon</ref>. Песокот се состои главно од школка. Источно од градот, крајбрежните рамнини со сол, познати како сабха, отстапуваат од линијата на дините на север-југ. На исток, дините растат и се црвени со [[железен оксид]]<ref name=pop7/>.
 
===Клима===
 
Дубаи има жешка пустинска клима. Летата во Дубаи се екстремно жешко, ветровити и влажни, со просечно високо ниво околу 41° C и ноќни падови околу 30° C во најтоплиот месец во август. Повеќето денови се сончеви во текот на целата година. Зимските температури се топли со просечна висока температура од 24° C и пониски ноќни од 14° C во јануари, како најстуден месец. Врнежите, меѓутоа, се зголемуваат во последните неколку децении, при што акумулираниот дожд достигнува 94,3 мм годишно<ref>{{cite web|url=http://www.dubaiairport.com/dubaimet/MET/Climate.aspx |title=Climate in Dubai across the year. Dubai Meteorological office |publisher=Dubaiairport.com |accessdate=20 April 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20101218070259/http://www.dubaiairport.com/DubaiMet/MET/Climate.aspx |archivedate=18 December 2010}}</ref>. Летата исто така се познати по многу високо ниво на влажност, што може да го направи многу непријатен за многумина посетители<ref>{{cite web|url=http://www.godubai.com/explore/whatshot.asp |title=Temperature and Humidity in Dubai |publisher=Godubai.com |accessdate=20 April 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120319053501/http://www.godubai.com/explore/whatshot.asp |archivedate=19 March 2012 |df= }}</ref>. Највисока измерена температура во Обединетите Арапски Емирати била 52,1° C, во јули 2002 година<ref name="thenational.ae">{{cite web |url=http://www.thenational.ae/news/uae-news/uae-weather-temperature-soars-to-near-record-level |title=UAE weather: Temperature soars to near record level |work=The National|location=Abu Dhabi |accessdate=18 May 2014 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20161118144107/http://www.thenational.ae/news/uae-news/uae-weather-temperature-soars-to-near-record-level |archivedate=18 November 2016 |df=dmy-all }}</ref>.
 
{{Weather box
|location = Дубаи (1984–2009)
|name = Dubai weatherbox
|metric first = yes
|single line = yes
|Jan record high C = 31.8
|Feb record high C = 37.5
|Mar record high C = 41.3
|Apr record high C = 43.5
|May record high C = 47.0
|Jun record high C = 47.9
|Jul record high C = 48.5
|Aug record high C = 47.5
|Sep record high C = 45.1
|Oct record high C = 42.4
|Nov record high C = 38
|Dec record high C = 33.2
|Jan high C = 24.2
|Feb high C = 25.6
|Mar high C = 28.6
|Apr high C = 33.2
|May high C = 37.8
|Jun high C = 39.7
|Jul high C = 41.2
|Aug high C = 41.4
|Sep high C = 39.1
|Oct high C = 35.6
|Nov high C = 30.7
|Dec high C = 26.3
|year high C= 33.4
|Jan mean C = 19.3
|Feb mean C = 20.6
|Mar mean C = 23.2
|Apr mean C = 27.2
|May mean C = 31.4
|Jun mean C = 33.6
|Jul mean C = 35.7
|Aug mean C = 36.0
|Sep mean C = 33.4
|Oct mean C = 30.0
|Nov mean C = 25.4
|Dec mean C = 21.3
|Jan low C = 14.4
|Feb low C = 15.5
|Mar low C = 17.7
|Apr low C = 21.2
|May low C = 24.9
|Jun low C = 27.5
|Jul low C = 30.2
|Aug low C = 30.5
|Sep low C = 27.7
|Oct low C = 24.3
|Nov low C = 20.0
|Dec low C = 16.3
|year low C= 22.5
|Jan record low C = 6.1
|Feb record low C = 6.9
|Mar record low C = 9.0
|Apr record low C = 13.4
|May record low C = 15.1
|Jun record low C = 18.2
|Jul record low C = 20.4
|Aug record low C = 23.1
|Sep record low C = 16.5
|Oct record low C = 15.0
|Nov record low C = 11.8
|Dec record low C = 8.2
|Jan precipitation mm = 18.8
|Feb precipitation mm = 25.0
|Mar precipitation mm = 22.1
|Apr precipitation mm = 7.2
|May precipitation mm = 0.4
|Jun precipitation mm = 0.0
|Jul precipitation mm = 0.8
|Aug precipitation mm = 0.0
|Sep precipitation mm = 0.0
|Oct precipitation mm = 1.1
|Nov precipitation mm = 2.7
|Dec precipitation mm = 16.2
|Jan precipitation days = 5.4
|Feb precipitation days = 4.7
|Mar precipitation days = 5.8
|Apr precipitation days = 2.6
|May precipitation days = 0.3
|Jun precipitation days = 0.0
|Jul precipitation days = 0.5
|Aug precipitation days = 0.5
|Sep precipitation days = 0.1
|Oct precipitation days = 0.2
|Nov precipitation days = 1.3
|Dec precipitation days = 3.8
|Jan humidity = 65
|Feb humidity = 65
|Mar humidity = 63
|Apr humidity = 55
|May humidity = 53
|Jun humidity = 58
|Jul humidity = 56
|Aug humidity = 57
|Sep humidity = 60
|Oct humidity = 60
|Nov humidity = 61
|Dec humidity = 64
|Jan sun = 254.2
|Feb sun = 229.6
|Mar sun = 254.2
|Apr sun = 294.0
|May sun = 344.1
|Jun sun = 342.0
|Jul sun = 322.4
|Aug sun = 316.2
|Sep sun = 309.0
|Oct sun = 303.8
|Nov sun = 285.0
|Dec sun = 254.2
|Jan percentsun = 75
|Feb percentsun = 75
|Mar percentsun = 68
|Apr percentsun = 75
|May percentsun = 85
|Jun percentsun = 81
|Jul percentsun = 74
|Aug percentsun = 78
|Sep percentsun = 86
|Oct percentsun = 82
|Nov percentsun = 86
|Dec percentsun = 75
|source 1 = Dubai Meteorological Office<ref name=weather>{{cite web|url=https://services.dubaiairports.ae/dubaimet/MET/Climate.aspx |title=Climate (Average Temperatures:1977–2015;Precipitation:1967-2009) |accessdate=20 December 2008 |publisher=Dubai Meteorological Office |deadurl=bot: unknown |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131004223556/https://services.dubaiairports.ae/dubaimet/MET/Climate.aspx |archivedate=4 October 2013 |df=dmy }}</ref>
|source 2 = climatebase.ru (extremes, sun),<ref name="climatebase">{{cite web |title=Dubai, Emirates |url=http://climatebase.ru/station/41194/?lang=en |publisher=Climatebase.ru |accessdate=10 February 2013}}</ref> NOAA (humidity, 1974–1991)<ref name="NOAA">{{cite web |title=Climate Normals for Dubai |url=ftp://ftp.atdd.noaa.gov/pub/GCOS/WMO-Normals/RA-II/UE/41194.TXT |publisher=[[National Oceanic and Atmospheric Administration]] |accessdate=10 February 2013}}</ref>
|date=August 2010
}}
 
== Збратимени градови ==