Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 4.338 бајти ,  пред 2 години
 
===Период на нафтата===
 
По неколку години истражување по големите наоди во соседниот [[Абу Даби]], нафтата конечно била откриена во територијалните води надвор од Дубаи во [[1966]] година, иако во многу помали количини. Првото поле беше наречено „Фатех“ или „добра среќа“. Ова го принудило на емирот да им додели отстапки на меѓународните нафтени компании, што довело до голем прилив на странски работници, главно Азијци и од Блискиот Исток. Помеѓу 1968 и 1975 година населението на градот се зголемило за повеќе од 300%<ref name="pop7">{{cite web |url=http://www.ite.org/traffic/documents/AB00H5001.pdf |title=Historic population statistics |format=PDF |accessdate=31 July 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090326030537/http://www.ite.org/traffic/documents/AB00H5001.pdf |archivedate=26 March 2009 |df=dmy-all }}</ref>.
 
Како дел од инфраструктурата за транспорт и пренос на нафта од Фатех, кој се наоѓа на брегот на областа Џебел Али во Дубаи, биле изградени повеќе од 50.000 галон резервоари за складирање, познати локално како „''Казанци''“<ref>{{cite web|url = http://dubaiasitusedtobe.com/pagesnew/ChicagoBeachDubai.shtm#.VCOn_JSSy-4|title = How Chicago Beach got its name...then lost it!|accessdate = 20 August 2016|website = Dubai As It Used To Be|last = Chapman|first = Len|deadurl = no|archiveurl = https://web.archive.org/web/20160709050015/http://www.dubaiasitusedtobe.com/pagesnew/ChicagoBeachDubai.shtm#.VCOn_JSSy-4|archivedate = 9 July 2016|df = dmy-all}}</ref>.
 
Така во Дубаи веќе започнал период на развој на инфраструктурата и проширување. Поради приходите од нафтата, во Дубаи започнал период на голем раст, со политика на градење на инфраструктура и разновидна трговска економија пред да се намалат ограничените резерви на емиратството. Нафтата изнесувала 24% од БДП во 1990 година, но се намалила на 7% од БДП до [[2004]] година<ref name=":1"/>.
 
Критички, еден од првите големи проекти Шеик Рашид започнал со изградбата на Порт Рашид, пристаниште без длабочина, изградено од британската компанија Халкроу. Тоа првично било наменето да биде пристаниште со четири пристаништа, по кое било проширено на шеснаесет пристаништа, бидејќи изградбата била во тек. Проектот имал извонреден успех, со редовни часови за пристап до новите објекти. Пристаништето било официјално отворено на [[5 октомври]] [[1972]] година. Порт Рашид требало дополнително да се прошири во [[1975]] година за да се додадат уште 35 пристаништа пред да се изгради поголемото пристаниште [[Џебел Али]]<ref name=":1"/>.
 
Освен Порт Рашид, во следниот период започнало изградба на модерна трговска инфраструктура, вклучувајќи патишта, мостови, училишта и болници<ref>{{Cite book|title = Father of Dubai|last = Wilson|first = Graeme|publisher = Media Prima|year = 1999|isbn = 9789948856450|location = UAE|page = 151}}</ref>.
 
===Закон за Унијата на ОАЕ===
 
== Збратимени градови ==