Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 7.174 бајти ,  пред 2 години
 
== Етимологија ==
Предложени се многу теории за потеклото на зборот „Дубаи“. Една теорија сугерира дека зборот бил користен за да се опише зборот [[сук]]<ref name=jundi>{{cite journal|last=Alkaabi |first=Alyazya |date=July 2011 |script-title=ar:مسميات مناطق دبي قديماً |trans-title=Old names areas of Dubai |language=Arabic |journal=Al Jundi |publisher=Ministry of Defense |volume=444|page=76}}</ref>. Арапска поговорка вели дека името доаѓа од „Даба Дубаи“ (арапски: دبا دبي), што значи „[[дојдоа со многу пари]]“<ref name=MBR>{{cite web|url=http://www.sheikhmohammed.ae/vgn-ext-templating/v/index.jsp?vgnextoid=13d94c8631cb4110VgnVCM100000b0140a0aRCRD |title=Old Dubai |accessdate=24 January 2014 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20140203194320/http://www.sheikhmohammed.ae/vgn-ext-templating/v/index.jsp?vgnextoid=13d94c8631cb4110VgnVCM100000b0140a0aRCRD |archivedate=3 February 2014}}</ref>. Според Федел Ханхал, научник за историјата и културата на ОАЕ, зборот Дубаи можеби е изведен од зборот ''даба'' (арапски: دبا) што значи „лазење“, што се однесува на бавниот проток на Дубаи Крик во внатрешноста. Во [[1820-те]] години, Британците го викале градот ''Ал Васл''.
 
== Историја ==
[[File:Camello y campamento, Al Bastakiya, Dubai, 2009-11-23, DD 8878.jpg|thumb|Слика од стар Дубаи]]
Иако се пронајдени камени алатки на многу археолошки локалитети, малку е познато за раните жители на ОАЕ, бидејќи се пронајдени само неколку населби<ref name=hist_trad/>. Многу антички градови во областа биле трговски центри меѓу Источниот и Западниот свет. Остатоците од древно мангрово мочуриште, датирано во 7000 п.н.е., биле откриени за време на изградбата на канализациски линии во близина на ''Дубаи Интернет Сити''. Областа била покриена со песок пред околу 5.000 години, кога брегот се повлекол во внатрешноста, станувајќи дел од сегашната крајбрежна линија на градот<ref name=hist_trad>{{cite web |url=http://uaeinteract.com/uaeint_misc/pdf_2006/English_2006/eyb4.pdf |title=History and Traditions of the UAE |format=PDF |accessdate=31 July 2009 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090326030609/http://uaeinteract.com/uaeint_misc/pdf_2006/English_2006/eyb4.pdf |archivedate=26 March 2009 |df=dmy-all }}</ref><ref>{{cite web |title=The old&nbsp;... turned new |url=http://dubai.travel-culture.com/articles/old_new.shtml |publisher=[[Travel & Culture]] |date=25 October 2001 |accessdate=15 March 2008 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130621010630/http://dubai.travel-culture.com/articles/old_new.shtml |archivedate=21 June 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Предисламска керамика била пронајдена од 3 и 4 век<ref name=preislam/> Prior to the introduction of Islam to the area, the people in this region worshiped ''[[Bajir]]'' (or ''Bajar'').<ref name=preislam>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=QcMz3zV0qAMC&pg=PA79 |title=United Arab Emirates: A perspective|last=Ibrahim Al Abed, Peter Hellyer|year=2001|publisher=Trident Press |accessdate=31 July 2009|isbn=978-1-900724-47-0}}</ref>. Пред воведувањето на исламот во областа, луѓето во овој регион се поклонувале на Баџир<ref name=preislam>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=QcMz3zV0qAMC&pg=PA79 |title=United Arab Emirates: A perspective|last=Ibrahim Al Abed, Peter Hellyer|year=2001|publisher=Trident Press |accessdate=31 July 2009|isbn=978-1-900724-47-0}}</ref>. По ширењето на исламот во регионот, [[Омејади]]те од источниот исламски свет ја нападнале југоисточна Арабија и ги протерале [[Сасанидско царство|Сасанидите]]. Ископувачите на [[Дубајски музеј|музејот во Дубаи]] во регионот на ел-Џумеира пронашле неколку артефакти од периодот на [[Омејади]]те<ref name=balbi>{{cite web |url=http://www.uaeinteract.com/uaeint_misc/pdf/perspectives/03.pdf |title=The Coming of Islam and the Islamic Period in the UAE. King, Geoffrey R. |format=PDF |accessdate=20 April 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130116151947/http://www.uaeinteract.com/uaeint_misc/pdf/perspectives/03.pdf |archivedate=16 January 2013 |df=dmy-all }}</ref>.
 
Дубаи се смета дека бил основан како рибарско село во почетокот на [[18 век]]<ref name=":0">{{Cite book|title=From Trucial States to United Arab Emirates|last=Heard-Bey|first=Frauke|publisher=Longman|year=1990|isbn=0582277280|location=UK|page=|pages=238|quote=|via=}}</ref> и бил, до [[1822]] година, град со околу 7-800 луѓе<ref>{{Cite book|title = Islands and Maritime Boundaries of the Gulf 1798–1960|last = Schofield|first = R|publisher = Archive Editions|year = 1990|isbn = 9781852072759|location = UK|page = 545}}</ref>. Во [[1833]] година, по племенските расправии, членовите на племето ел-Бу Фаласа се отцепиле од [[Абу Даби]] во Дубаи. Егзодусот од Абу Даби бил предводен од Убаид бин Саид и Мактум бин Бути, кои станале заеднички лидери на Дубаи додека Убаид не починал во [[1836]], оставајќи го Мактум да ја воспостави династијата Мактум<ref name=":0"/>.
 
Дубаи го потпишал првиот договор за постојано поморско примирје во [[1820]] година, заедно со другите држави, по што следувал уште еден договор во [[1853]] година. По ова, заедно како и неговите соседи, Дубаи влегол во договор во кој [[Велика Британија]] ја презела одговорноста за безбедноста на емиратството во [[1892]] година.
 
Две катастрофи го погодиле градот во текот на 1800-тите. Прво, во [[1841]] година избувнала епидемија на големи сипаници во локалитетот Бур Дубаи, принудувајќи ги жителите да се преселат источно во Деира. Потоа, во [[1894]] година, голем пожар го зафатил реонот на Деира, опоарувајќи голем дел од куќите<ref name="hist_karim">{{cite web |url=http://www.alshindagah.com/september99/architecture.htm |title=Modernity and tradition in Dubai architecture. Karim, Luiza |publisher=Alshindagah.com |accessdate=31 July 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090930191053/http://www.alshindagah.com/september99/architecture.htm |archivedate=30 September 2009 |df=dmy-all }}</ref>. Сепак, географската местоположба на градот продолжила да привлекува трговци од целиот регион. Емирот од Дубаи бил заинтересиран да ги привлече странските трговци и ги намалил трговските даноци, на кој начин ги привлечел трговците подалеку од [[Шарџа (емират)|Шарџа]] и [[Бандар Ленге]], главните трговски центри во тоа време. Во овој период започнале да пристигнуваат и голем дел од персиските трговци.
 
===Преднафтен период===
 
== Збратимени градови ==