Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Додадени 1.050 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
 
Од [[2012]] година, Дубаи бил 22-ми најскапиот град во светот и најскапиот град на [[Блискиот Исток]]<ref>{{cite web |author=Lucy Barnard |url=http://www.thenational.ae/thenationalconversation/industry-insights/economics/cost-of-living-in-dubai-rising-rapidly |title=Cost of living in Dubai rising rapidly |work=The National|location=Abu Dhabi |date=6 March 2013 |accessdate=12 March 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130122062758/http://www.thenational.ae/thenationalconversation/industry-insights/economics/cost-of-living-in-dubai-rising-rapidly |archivedate=22 January 2013 |df=dmy-all }}</ref><ref>{{cite web|url=http://thepeninsulaqatar.com/business/business-news/208156/oslo-zurich-and-tokyo-are-most-expensive-cities |title=Oslo, Zürich and Tokyo are most expensive cities |publisher=Thepeninsulaqatar.com |date=14 September 2012 |accessdate=12 March 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150227183748/http://thepeninsulaqatar.com/business/business-news/208156/oslo-zurich-and-tokyo-are-most-expensive-cities |archivedate=27 February 2015}}</ref>. Во [[2014]] година, хотелските соби во Дубаи биле оценети како втори најскапи во светот, по [[Женева]]<ref>{{cite web|url=http://www.thenational.ae/uae/tourism/dubai-second-most-expensive-city-to-stay-in-report-says|title=Dubai second-most expensive city to stay in, report says|accessdate=30 September 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20141006120002/http://www.thenational.ae/uae/tourism/dubai-second-most-expensive-city-to-stay-in-report-says|archivedate=6 October 2014|df=dmy-all}}</ref>. Во [[2013]] година, американската глобална консултантска фирма Мерсер го оценила Дубаи како најдобро место за живеење на Средниот Исток<ref>{{cite web |author=Gillian Duncan |url=http://www.thenational.ae/business/economy/abu-dhabi-and-dubai-are-best-places-to-live-in-the-middle-east-survey-says |title=Abu Dhabi and Dubai are best places to live in the Middle East, survey says |work=The National|location=Abu Dhabi |date=8 March 2013 |accessdate=12 March 2013 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130117071645/http://www.thenational.ae/business/economy/abu-dhabi-and-dubai-are-best-places-to-live-in-the-middle-east-survey-says |archivedate=17 January 2013 |df=dmy-all }}</ref>.
 
 
== Етимологија ==
Предложени се многу теории за потеклото на зборот „Дубаи“. Една теорија сугерира дека зборот бил користен за да се опише зборот [[сук]]<ref name=jundi>{{cite journal|last=Alkaabi |first=Alyazya |date=July 2011 |script-title=ar:مسميات مناطق دبي قديماً |trans-title=Old names areas of Dubai |language=Arabic |journal=Al Jundi |publisher=Ministry of Defense |volume=444|page=76}}</ref>. Арапска поговорка вели дека името доаѓа од „Даба Дубаи“ (арапски: دبا دبي), што значи „[[дојдоа со многу пари]]“<ref name=MBR>{{cite web|url=http://www.sheikhmohammed.ae/vgn-ext-templating/v/index.jsp?vgnextoid=13d94c8631cb4110VgnVCM100000b0140a0aRCRD |title=Old Dubai |accessdate=24 January 2014 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20140203194320/http://www.sheikhmohammed.ae/vgn-ext-templating/v/index.jsp?vgnextoid=13d94c8631cb4110VgnVCM100000b0140a0aRCRD |archivedate=3 February 2014}}</ref>. Според Федел Ханхал, научник за историјата и културата на ОАЕ, зборот Дубаи можеби е изведен од зборот ''даба'' (арапски: دبا) што значи „лазење“, што се однесува на бавниот проток на Дубаи Крик во внатрешноста. Во [[1820-те]] години, Британците го викале градот ''Ал Васл''.
Во [[1820-те]] години, Британците го викале градот ''Ал Васл''. Но, нема многу записи низ историја со ова име. А не се знае ни потеклото на името ''Дубаи''. Федел Хандал, кој ја истражувал историјата и културата на ОАЕ, смета дека името може дa доаѓа од арапскиот збор ''Даба'', дериват од „Yadub“, со значење „лазење“.
 
== Збратимени градови ==