Разлика помеѓу преработките на „Биологија“

Додадени 45 бајти ,  пред 3 години
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
 
Сознанијата за живата [[природа]] постепено се стекнувале уште многу порано пред настанокот на биологијата како посебна научна област. Во далечното минато, уште првобитните луѓе при собирањето на сопствената [[храна]] (разни растителни плодови и животни) почнале да распознаваат разни живи суштества. Подоцна, користејќи ги своите пообемни познавања за живиот свет во природата, [[човек]]от почнува да култивира некои [[растенија]] и да припитомува [[животни]]. Во врска со тоа, познавањето на човекот за живите суштества се проширува, а се стекнуваат сознанија и за условите во кои живеат живите суштества. Пред се, било потребно не само тие корисни растенија и животни да се распознаваат, туку и да се знае начинот на нивното [[размножување]], како и поволните услови во кои тие најбрзо се размножуваат, [[раст]]ат и воопшто живеат. Сето ова укажува на фактот дека биологијата е многу стара наука. Меѓутоа, за воведување на терминот ''биологија'', кое се случило на почетокот од [[XIX век]] од [[Франција|францускиот]] природонаучник [[Ламарк]] и [[Германија|германскиот]] научник [[Тревиранус]], како и до развитокот на една единствена биолошка наука, можело да се дојде откако се дознало дека сите живи суштества претставуваат единствена појава и поседуваат низа заеднички белези со што суштински се разликуваат од неживата природа. Денес биологијата е толку многу развиена, што претставува комплекс од субнаучни дисциплини.
Биологијата е природна наука која ги изучува живите организми - [[растенијата]], [[животните]], [[човекот]] и [[микроорганизмите]]. Во состав на биологијата се развиле посебни делови:[[ботаника]],што ги проучува растенијата,[[зоологија]] што ги проучува животните и [[микробиологија]], што ги проучува микроорганизмите.isto taka go biologija gi proucuva i ebanjeto
 
== Поделба на биологијата ==
Анонимен корисник