Разлика помеѓу преработките на „Електрода“

Додадени 27 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
{{Во изработка}}
[[File:Arc welding electrodes and electrode holder.triddle.jpg|300px|thumb|Електроди кои се користат при [[електролачно заварување]]]]
 
Електрода е електричен проводник кој се користи за поврзување со неметален дел од колото (пр. полупроводник, електролит, вакуум или воздух). Зборот електрода го дал Вилијам Вавел на барање на научникот Мајкл Фарадеј од грчките зборови електро, што значи килибар и ходос што значи начин. Електрофорот, создаден од Јохан Вилке, е рана верзија на електрода која се користи за проучување на статичко електрично напојување.
 
== Анода и катода во електрохемиските ќелии. ==
 
Електрода во електрохемиската ќелија се нарекува или анодна или катодна. Анодата сега е дефинирана како електрода кај која електроните ја напуштаат ќелијата и се јавува оксидација (означена со минус, "-"), а катодата како електрода кај која електроните влегуваат во ќелијата и се случува редукција (означено со плус, "+"). Секоја електрода може да стане или анодна или катода во зависност од правецот на струјата низ ќелијата. Биполарна електрода е електрода која функционира како анода на една ќелија и катодата на друга ќелија.
==Хемиски модифицирани електроди==
Хемиски модифицирани електроди се електроди кои имаат свои површини кои се хемиски модифицирани за промена на физичките, хемиските, електрохемиските, оптичките, електричните и транспортните својства на електродата. Овие електроди се користат за напредни цели во истражувања.
 
[[Категорија:Електрицитет]]