Разлика помеѓу преработките на „Лисици“

Додадени 264 бајти ,  пред 2 години
==Лисицата како тема во уметноста и во популарната култура==
Лисицата се јавува како тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Лисицата и крокодилот“ - [[басна]] на старогрчкиот баснописец [[Езоп]].<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 25.</ref>
* „Лисицата и грозјето“ - басна на американскиот писател [[Емброуз Бирс]].<ref> Емброуз Бирс, ''Басни''. Скопје: Темплум, 2016, стр. 22.</ref>
* „[[Волк|Волкот]] и лисицата“– сказна на [[браќата Грим]].<ref>Браќа Грим, ''Храбриот кројач'', Детска радост, Скопје, 1980.</ref>