Палата: Разлика помеѓу преработките

Одземен 1 бајт ,  пред 4 години
[непроверена преработка][проверена преработка]
с (додадена Категорија:Архитектура користејќи го HotCat)
Термин на палата од францускиот збор и латинско име за името на еден рид на кој стоеше на стариот Рим, каде што живееле богатите и некои од римските императори. Подоцна, палатата значеше станбен дел од градот. Во средниот век, благородништвото и владетели биле сместени во замоци кои се идентификувани различни системи се утврди како на ѕидови и утврдувања, но кога тоа формирана во ера во која се ставени на располагање за безбедност во целата област населена од повеќе луксузни објекти за кои тие не беа толку важни утврдувања и безбедност како и непцето, но не повеќе замоци кои се идентификувани, но објекти кои се подобро опремени за станови отколку за одбрана, а кој имаше често во својот дел од екстериерот и опремени со паркот области, како и чешми и водоско и ако се уште постојат утврдени згради во градовите на палатата. Кога во 19 век значењето на благородништвото ослабе, палатите биле наречени јавни згради, како и големи комерцијални објекти.
 
==Економски палати==
==Палати и привреда==
 
Палатите денес се големи станбени комплекси во кои живееле владетели, како што се палатата во Ниневија, вавилонската палата. Големите владини згради, исто така, имаа посебна наредба за собирање даноци, како и нивните записи, наречени економски палати. Во релативно сиромашната Централна Европа, дворците на империјалните судови покажаа неизбежност за соодветна емиграција.