Разлика помеѓу преработките на „Енергија“

Додадени 17 бајти ,  пред 2 години
(→‎Видови енергија: Додадена содржина)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Постојат повеќе видови на енергија:[[потенцијална енергија]],[[кинетичка енергија]],[[еластична]],[[атомска]],[[гравитациска]],[[топлинска]],[[механичка]],[[хемиска]] и други
===Потенцијална енергија'===
<br/>''Потенцијална енергија''' (Ер простаци) -за едно тело се вели дека има потенцијална енергија ако поради влијанието на својата положба или состојба е способно да врши работа.
Потенцијалната енергија се мери со работата што телото може да ја изврши.
#пр:Автомобил што се наоѓа на [[врвот од некој рид]] или [[навиена]] [[пружина]] на [[часовникот]] се примери за тела што имаат потенцијална енергија.Пружината може да овозможи часовникот да работи извесен [[временски период]],како што и автомобилот може да измине пат со спуштање надолу по [[ридот.]]
Анонимен корисник