Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Одземени 492 бајти ,  пред 2 години
Одбиена последната промена (од Andrej stojkovic) и ја поврати преработката 3684744 на Andrej stojkovic
(Голема бела ајкула)
(Одбиена последната промена (од Andrej stojkovic) и ја поврати преработката 3684744 на Andrej stojkovic)
 
Рибата лав е застапена во Индо - Пацификот . Долги се од 30 до 35 сантиметри . Се размножуваат на секои 4 дена , во последните години се зголемува бројот на риби во деловите на Суецкиот Канал и Средоземното Море . Годишно се создаваат над 2 милиони јајца . При мрестрењето , јајцата се наоѓаат површинско на водата . Рибата лав е опасна поради тоа што се составени од голем број на остри перки коишто се отровни и опасни за останатите животни , но не толку и за луѓето .
 
Голема бела ајкула е најголема ајкула во светот . Застапена е во сите океани , а најмногу е застапена во деловите на Јужна Африка и северозападните делови на Австралија . Долга е 6 метри и тежи околу 2,268 килограми . Оваа врста на ајкула се појавила пред 16 милиони години .
 
== Морфолошки и анатомски особености ==