Разлика помеѓу преработките на „Зеленград“

Додадени 1.058 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
<!-- Ако имате податок, напишете го после знакот = -->
{{Инфокутија за село во Република Македонија|
| слика мапа=
| карта = Зеленград во Општина Пробиштип.svg
}}
'''Зеленград''' е село во [[Општина Пробиштип]], во околината на градот [[Пробиштип]].
 
== Географиja и местоположба ==
Пред да ги изнесеме информациите за развојот на населението ќе се задржиме на некои одредници кои, и во историјата и во демографијата, ќе послужат во надополнувањето на сликата за оваа населба. Имено, таа „празнина„ од информации од неколку векови секако дека не значи и мртвило и ненаселеност на овој простор. Ако се послужиме со паметењто и преданијата и легендите за населението на Зеленград, оваа населба спаѓа во групата новосоздадени села. Според тие легенди и преданија неговите маала се населени во почетокот на 18 век. Првите населеници кои побиле колец, почнуваат со градба на куќа, во запуштеното земјиште, обраснато во шума во маалото „Село„ потекнувале од Горна Пчиња. Покрај нив уште три рода (Јовчевци, Мишеви и Соколови). Нешто пред нив се доселиле Славевци. Сите други, неколку родови се доселени од околните села Ратковица, Шталковица, Градец (Кочанско) и од Луково.
 
Самиот факт што голем број доселеници потекнуваат од Козјак, Горна Пчиња и Врањско не само во Зелениград туку и во околните селски населби, подлабоко во планината како што се с.Кнежево, Каврак, Емирица ако се има предвид времето на востанието на Карпош и пост восатничкиот период, кога наездата на Кримските Татари уништува се пред себе, убивајки, палејки, грабејки кога некои свештеници ќе запишат дека тоа е време кога ''живите им завидувале на мртвите'', ќе почнат масовни преселби на север пред теророт на Татарите. Секако дека тие преселби среде остра, незапамтена зима, уште повеке во непозната земја, преку Сава, изгледа дека голем дел од семејствата од овој крај останале длабоко во планините северно и околу Врање. А по неколку години, кога Татарите се вратиле на Крим, опустошените села и земја од овој дел на Македонија веќе немало кој да ја обработува. И затоа и покрај понудената амнестија враќањето назад на старите опустошени селишта не било брзо. По тие преданија, нашинците кои за време на востанието на [[Петар Карпош|Карпош]] се покажале многу „пргави„ заминале на север, оние другите постепено се враќаат на старите огништа.
 
Според статистиката на [[Васил К’нчов|Васил К'нчов]] („[[Македонија. Етнографија и статистика|Македониja, Етнографиja и статистика]]“) од 1900 година, во Зеленград живееле 160 жители, сите [[Македонци]].<ref name=":0">[http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_30.htm Кънчов, Васил. „Македония. Етнография и статистика“. София, 1900, стр.222.]</ref>
Инаку, според некои извори во 1900 година, маалото Самари имало 50 жители, а сите маала заедно околу 160 од кои делумно биле чивчии.
 
Според секретарот на бугарската егзархија [[Димитар Мишев]], во 1905 година во Зеленград имало 160 [[Македонци]], егзархисти.<ref name=":1">Brancoff, D.M. "La Macédoine et sa Population Chrétienne". Paris, 1905, р.130-131.</ref>
Од послевоените пописи на населението Зелениград 1948 г. има 286 жители, наредниот попис 1953 г. 292, а потоа постојано намалување на населението. Во 1961 година има 219, 1971 има 138 житили. За да во наредниот попис на населението 1981 г. останат само 19 жители. Во 2002 година ќе останат само 7 жители. Сега во 2012 година веќе нема постојани жители и тоа значи дека селото е изумрено. Ваквата демографска катастрофа е резултат на повеке околности како што се, на пример, уништување на козите, изразито непогоден географски положај, отсуство на релативна пристојна комуникација, трансфер на младото и работоспособно население во индустријата и другите услужни дејности итн. Од оваа населба ќе остане само името: ЗЕЛЕНИГРАД!
 
ОдСпоред послевоенитепописот пописиод на2002 населениетогодина Зелениградво 1948селото г.живееле имасамо 2867 жители, наредниотсите попис 1953 г[[Македонци]]. 292, а потоа постојано намалување на населението<ref>http://www. Во 1961 година има 219, 1971 има 138 житилиstat.gov.mk/publikacii/knigaX.pdf За даПопис во наредниотМакедонија попис на населението 1981 г2002. останат- самоКнига 19 жители10.</ref> Во 2002 година ќе останат само 7 жители. Сега во 2012 година веќе нема постојани жители и тоа значи дека селото е изумрено. Ваквата демографска катастрофа е резултат на повеке околности како што се, на пример, уништување на козите, изразито непогоден географски положај, отсуство на релативна пристојна комуникација, трансфер на младото и работоспособно население во индустријата и другите услужни дејности итн. Од оваа населба ќе остане само името: ЗЕЛЕНИГРАД!
 
На табелата е прикажан бројот на население во сите пописни години:<ref>Население на Република Македонија според изјаснувањето за етничката припадност, по населени места, според пописите на население 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994 и 2002 година (согласно територијалната организација од 1996 година) *Државен завод за статистика http://makstat.stat.gov.mk.</ref>
{| class="wikitable"
!Година
!1900
!1905
!1948
!1953
!1961
!1971
!1981
!1991
!1994
!2002
|-
|'''Население'''
|160<ref name=":0" />
|160<ref name=":1" />
|286
|292
|219
|138
|19
|11
|11
|7
|}
 
== Општествени институции ==