Разлика помеѓу преработките на „Инсекти“

Одземени 666 бајти ,  пред 1 година
с
Отстрането уредувањето на Andrej stojkovic (разговор), вратено на последната верзија на ГП
(Џиновски азиски мантис)
с (Отстрането уредувањето на Andrej stojkovic (разговор), вратено на последната верзија на ГП)
Ознака: Отповикување
 
Животните циклуси на инсектите се различни, но повеќето се изведуваат од [[Јајце (биологија)|јајца]]. Растот на инсектите е ограничен од страна на нееластичниот надворешен скелет (егзоскелет), при што во текот на развитокот тие неколку пати го [[Екдиза|преслекуваат]]. Незрелите стадиуми можат да се разликуваат од возрасните по својата градба, навики и станишта каде живеат и може да се претставени со пасивен [[Кукла (биологија)|куклен]] стадиум кај оние групи кои подлежат на [[целосна метаморфоза]]. Инсектите може да подлежат и на нецелосна метаморфоза, при што недостасува куклениот стадиум, а возрасните единки се развиваат преку последователни [[ларва]]лни стадиуми. Повисоките врски во групата ''Hexapoda'' се нејасни. [[Фосил]]изирани инсекти со огромна големина се најдени од [[Палеозоик]]от, како на пример, џиновски [[вилински коњчиња]] со должина на крилата од 55 до 70 cm. Најразновидните групи на инсекти [[Коеволуција|коеволуирале]] со [[Скриеносемени|цветните растенија]].
 
Џиновски азиски мантис е инсект којшто е долг од 10 до 15 сантиметри и е застапен во тропските шуми кај Филипините .Тој е најголемиот мантис во светот . Има 6 пара нозе коишто се тенки со светло зелена со жолтеникава боја и има тенки црни антени коишто се два пара . Во средината се наоѓа абдоменот којшто има подебела обвивка за разлика од другите делови на инсектот .
 
== Морфологија и анатомија ==