Хидроенергија: Разлика помеѓу преработките

(Додавам слика)
== Развојни можности ==
 
ХидроенергијаХидроенергијата пружувапружа големи можности за понатамошен развој. Иако се поголемите реке воглавно искористени, помалите реки и [[поток|потоци]] пружуваа можности за понатамошна изградба, поготово хидроелектрана со проточен вид или со мали [[брани]].
 
Кога се зборува за '''хидроенергија''' тогаш тука првенствено се подразбира '''енергија на водотеците''' ( '''енергија на река'''). '''Глечер енергија''' и '''енергија на морски струи''' се во овој момент неисплатливи и технички со големи барања за користење, тие не се користат или нивното користење е во [[експеримент]]на фаза (енергија на морски струи). '''Енергија на плимите и осеките''' со своето постоење должи на [[гравитација]]та, на незјиното дејство. '''Бран енергија''' е [[енергија на ветар]]от, тие некогаш се наведува одвоено од хидроенергијата.
 
Енергијата на ветрот, енергијата на плимата и осеката и енергија на морската струја воопшто се класифицираат во [[енергија на море]]то.
 
 
== Види повеќе ==