Разлика помеѓу преработките на „Пирамида (геометрија)“

с
с
Во однос на основата пирамидите се поделени на:
 
* Триаголнитриаголни (основата претставува [[геометриска слика]] - [[триаголник]])
* Четриаголничетриаголни (основата претставува - [[четириаголник]])
* Повеќеповеќе страна пирамида (основата е повеќеаголен [[многуаголник]])
 
Пирамидата е правилна кога сите страни се еднакви по должина.
Во однос на аголот помеѓу висината и рамнината, пирамидите се поделени на:
 
* рамни
* Рамни
* коси
* Коси
 
== Зафатнина и плоштина ==