Разлика помеѓу преработките на „Внимание“

Додаден 191 бајт ,  пред 2 години
Одбиена последната промена (од 79.126.213.87) и ја поврати преработката 3369230 на KasparBot
(Одбиена последната промена (од 79.126.213.87) и ја поврати преработката 3369230 на KasparBot)
{{Infobox disease
 
| Name = Внимание
'''Вниманието''' е посветено на подготвителната фаза на набљудување или тестирање.<ref>{{cite book|last=Anderson|first=John R.|authorlink=John Robert Anderson (psychologist)|year=2004|title=Cognitive psychology and its implications (6th ed.)|publisher=Worth Publishers|url=http://books.google.com/?id=9P4p6eAULMoC|isbn=978-0-7167-0110-1|page=519}}</ref> Кога нешто го привлекува нашето внимание, ние почнуваме да го забележуваме тоа и да ги откриваме неговите карактеристики.
| Image = Attention span.jpg
| Caption =|
| ICD10 =|
| ICD9 =|
| MedlinePlus =|
| MeshID =|
}}
'''Вниманието''' е посветено на подготвителната фаза на набљудување или тестирање.<ref>{{cite book |last=Anderson |first=John R. |authorlink=John Robert Anderson (psychologist) |year=2004 |title=Cognitive psychology and its implications (6th ed.) |publisher=Worth Publishers |url= http://books.google.com/?id=9P4p6eAULMoC |isbn=978-0-7167-0110-1 |page=519}}</ref> Кога нешто го привлекува нашето внимание, ние почнуваме да го забележуваме тоа и да ги откриваме неговите карактеристики.
Внимание е селективно насочување на менталната активност на одредени делови или аспекти на ситуацијата (на пример, предмети и настани).
Внимание се гледа како функција на мотивација. Доказ за тоа е дека ние сме подеднакво внимателно на се што се случува околу нас, ние ги избираме оние информации кои се важни за нас. Кај вниманието се прави разлика помеѓу:
*
 
* '''ИНТЕНЗИТЕТ - степенот на концентрација на некој објект или настан'''