Разлика помеѓу преработките на „Придавка“

Додадени 12 бајти ,  пред 3 години
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
1. '''[[Квалитет|Квалитативните]] придавки''' означуваат својство што се открива во предметот како таков, без поврзување со некој друг предмет.
 
''На пр.: добар, убав, мирен (коњпедер)''
 
2. '''Односните (релативни) придавки''' означуваат својства што упатуваат на некој друг предмет.
 
''На пр.: манастирски (се однесува, упатува на манастир) коњпрасе.''
 
3. '''[[Броj|Бројните]] придавки''' го означуваат односот на предметите по ред.
 
''На пр.: прв, втор (коњчовек)''
 
4. '''[[Заменски|Заменските]] придавки''' се изведени од [[Заменка|заменки]] и многу наликуваат на нив.
2

уредувања