Разлика помеѓу преработките на „Бакар“

Додадени 30 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
{{Инфокутија бакар}}
'''Бакарот''' — црвеникав [[метал]] што има широка примена. Атомски број му изнесува 29, додека атомската маса е 63.546.
Се смета дека бакарот е првиот метал кој човекот почнал да го користи, во почетокот како чистачист, а подoцна како легура - бронза. Во мали количества, бакарот може да се сретне слободен во природата, што се зема како причина за неговото откривање и користење уште од најраниот период.
-Бакарот влегува во состав на повеке минерали со различен хемиски состав од кои и се добива. Најпознати од нив се- халкозин, халкопирит (сулфиди), купирит (оксид )и малахит (карбонат).
-Бакарните руди спаѓаат бово т.н. сиромашни руди поради што при добивањето прво се отстранува дел од јаловината. Потоа,добиениот руден концентрат од сулфидна руда се пржи и преминува во оксид на бакарот. Одземањето на кислородот, редукцијата, се врши со кокс кој претставува речиси чист јаглерод. Суровиот бакар содржи примеси од Au и Ag,а се пречистува од нив сo електролиза.
 
== Физички својства ==
[[Податотека: Cuivre Michigan.jpg|thumb|280px|alt=||<center>Бакар</center>|left]]
 
-Бакарот е мек метал со црвена боја и метален сјај.Лесно се кова и се извлекува во жици.Тој е добар спроводник на електричество и топлина, поради што големи количества бакар се користат за изработка на спроводници. Стопен се меша со другите метали и гради легури. Најпознати легури се бронзата - легура од калај и бакар и месингот - легура од цинк и бакар. Додаден во злато, ја зголемува неговата тврдина.
 
== Хемиски својства ==
Бакарот е помалку реактивен во споредба со железото. Не реагира со хлороводородна киселина, а реагира со азотна и концентрирана сулфурна киселина. Водните раствори на бакарните соли реагираат со повекето метали.
 
== Поврзано ==