Партија на Југословените во Република Македонија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
== Историја ==
Регистрирана во мај 1990 како Партија на Југословените, главната политика на партијата било зачувувањето на [[СФРЈ|Југославија]]. Партијата учествувала самостојно на [[Македонски парламентарни избори (1990)|парламентарните избори во 1990 г.]], каде што во првиот круг освоила 1.,6% од гласовите, односно 1.,7% во вториот круг. На овие избори партијата освоила две пратенички места<ref name=NS>Nohlen, D & Stöver, P (2010) ''Elections in Europe: A data handbook'', стр. 1282 {{ISBN|978-3-8329-5609-7}}</ref> (Ристо Келешов во [[Куманово]] и [[Ристо Стаменов]] во [[Струмица]])
 
Партијата подоцна била преименувана во '''Југословенска унионистичка граѓанската алијанса''' ('''ЈУГА'''), нои по распадот на Југославија и независноста на Македонија, партијата не учествувала во ниеден[[Македонски парламентарни избори (1994)|наредните избори од 1994 г.]] но не освила нареденниедно изборенпратеничко циклусместо.<ref>Nohlen & Stöver, стр. 1281</ref>
 
== Наводи ==
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.sobranie.mk/stranka-na-jugoslovenite-vo-makedonija.nspx Пратеници на СЈРМ, официјален веб портал на Собранието на Република Македонија]
 
[[Категорија:Поранешни политички партии во Македонија]]