Прасловенски јазик: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
'''Прасловенскиот јазик''' е прајазикот од којшто произлегуваат [[Стар црковнословенски јазик|Стариот црковнословенски]] и покасно сите други [[словенските јазици]]. Се зборувал пред [[7 век]]. Прасловенскиот произлегол од хипотетичниотхипотетичкиот [[индоевропејскииндоевропски прајазик]].
 
Прасловенскиот јазик не е документиран писмено и затоа во научните истражувања е реконструиран преку аплицирање на [[компаративно-историчкиисториски метод|компаративно-историчкиотисторискиот метод]] врз најстарите текстови[[текст]]ови напишани на стар црковнословенски јазик и другите најблиски индоевропејскииндоевропски јазици – [[балтискибалтички јазици|балтискибалтички]] и [[германски јазикјазици|германски]].
 
== Потекло ==
 
Според некои лингвисти, прасловенскиот јазик се појавил пред 1 илјадолетиеилјадалетие пр.н.е. Спорно е дали се одделил директно од индоевропејскиотиндоевропскиот јазик или се е одделил покасно од прабалтословенскиот јазик.
 
== Територија ==
На прасловенски јазик се зборувало во прататковината на Словените[[Словени]]те, која се наоѓала според полскиот словенистславист [[Тадеуш Лер-Сплавински]] во земјите меѓу [[Одра]] и [[Висла]], според рускиот словенистславист [[Федот Петрович Филин]] (1908–1982[[1908]]–[[1982]]) – во териториите меѓу среден [[Днепар]] и западен [[Буг]], на југ од [[Припјат]] и на север од крајцрноморските степи, а според бугарскиот [[проф. Иван Леков]] – на широка територија од [[Днепар]] до Висла, со динамични граници, слаба дијалектна диференциација и двупосочни миграции.
 
[[Категорија:Лингвистика]]