Разлика помеѓу преработките на „Исцелител (филм)“

продукција
(награди и признанија)
(продукција)
 
''Исцелител'' е филм што балансира меѓу семејна драма, црна комедија и социјален коментар. Најголем шарм на филмот се непретенциозноста и искреноста кои ги покриваат недостатоците и несигурноста во некои делови.<ref name="економија"/>
 
Според зборовите на режисерот Ставрески, филмот бил создаден во долг временски период: од првите напишани зборови во сценариото па до премиерата на филмот поминале дури седум години. Првите три верзии на сценариото биле напишани како семејна драма.<ref name="економија"/>
 
Премиерата на филмот била одржана на [[Солунски филмски фестивал|Солунскиот филмски фестивал]], каде освоил награда од публиката. Престижното списание „Вараети“ (''Variety'') објавило рецензија на филмот, оценувајќи го како прекрасен филм кој „не само што ќе послужи како силна отскочна штица за кариерата на Ставрески, туку дури може да ја повлече напред и пошироката македонска филмска индустрија...“<ref name="економија"/>
 
Некои од останатите улоги ги толкуваат: [[Игор Ангелов]], Атанас Атанасовски, Симеон Дамевски - Мони, Катарина Илиевска, Бобан Кулески, Лазе Манасков, Јордан Симонов, Горан Стојановски, Наталија Теодосиева, Горан Трифуновски, [[Сенко Велинов]], Лиле Велјанова и други.<ref name="imdb"/>
==Продукција==
 
Според зборовите на режисерот Ставрески, филмот бил создаден во долг временски период: од првите напишани зборови во сценариото па до премиерата на филмот поминале дури седум години. Првите три верзии на сценариото биле напишани како семејна драма.<ref name="економија"/>
==Награди и признанија==
''Исцелител'' е добитник на повеќе награди и признанија. На својата премиера на [[Солун|Солунскиот]] филмски фестивал во 2017, филмот ја добил наградата од публиката, со што станал прв македонски филм со ваква награда. Добитник е и на специјалната награда од жири за сценарио на 17-тото издание на Медитеранскиот филмски фестивал во [[Брисел]].<ref name="imdb"/><ref name="мкд 1">{{цитирана веб страница|url=https://www.mkd.mk/kultura/teatar-i-film/iscelitel-na-gjorche-stavreski-ja-osvoi-filmskata-publika-vo-solun|title=„Исцелител“ на Ѓорче Ставрески ја освои филмската публика во Солун|language=македонски|accessdate=2018-02-10}}</ref><ref name="фонд">{{цитирана веб страница|url=http://www.filmfund.gov.mk/News/The-Secret-Ingredient-award-in-Brussels-reviews-in-respected-magazines/?lang=mk|title=„Исцелител“ со награда во Брисел и рецензии во реномирани списанија|language=македонски|accessdate=2018-02-10}}</ref>