Отвори го главното мени

Промени

Откажано уредувањето 3589400 на уредникот 79.126.187.110 (разговор)
{{Distinguish2|[[дифракција]], искривување на брановиот фронт при наидување на пречка}}
===== Наслов =====
линскиот[[Image:Fénytörés.jpg|thumb|Светлинскиот зрак насочен кон плексигласот делумно се прекршува (долниот зрак), а делумно се [[рефлексија|рефлектира]] од граничната површина (горниот зрак).]]
[[File:R-DSC00449-WMC.jpg|thumb|Прекршување на светлината во чаша вода (сликата е свртена за 180<sup>о</sup>).]]
'''Прекршување''' или '''рефракција''' е промена на насоката на ширење на [[бран]] при неговото преминување од една во друга [[преносна средина|преносна материјална средина]].