Металургија: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{Металургија}}
 
<div style="text-align:justify; margin-right:250px290px;>Металургија е наука за металите како и за процесите на добивање и преработка на металите и нивните соединенија, соли и отпадни материјали. Исто така металургија е една од главните гранки на индустрија. Металургија опфаќа рафинација, производство на легури, обликување, оплеменување, проучување на структура, состав и особина на металите. Според видови на метали кои се произведуваат се дели на црна металургија (добивање на железо и челик) и обоена металургија (добивање на сите останати метали). Постои екстрактивна и преработувачка металургија.</div>
<hr style="height:2pt; visibility:hidden;" />
<div style="text-align:justify; margin-right:250px290px;>Иако во [[Земјина кора|Земјината кора]] постои обилна количина на метали, повеќето од нив не се наоѓаат во облик погоден за човечка употреба. Во голем дел тие се наоѓаат во комбинација со атоми на неметали во различни соединенија, како што се, сулфиди, оксиди, карбонати итн. Прв чекор на добивање на метали во употреблив облик е ослободување на металите од нивните соединенија. Со тие процеси се занимава [[Екстрактивна металургија|екстрактивна металургија]]. Дури и после топењето, [[Рафинација|рафинацијата]] и [[Легура|легирањето]], металите се само делумно обработени за финална употреба.</div>
<hr style="height:2pt; visibility:hidden;" />
<div style="text-align:justify; margin-right:250px290px;>Метали, кои се користат секојдневно како што се фасонка, федер, сврдло итн, имаат посебен облик. Со оваа гранка - за обликување на метали - се занимава [[Механичка металургија|механичка металургија]]. За обликување на металите се користат бројни постапки како што се тркалање, пресување, ковање, извлекување итн. Понекогаш огромни машини, тешки и по неколку тони, им даваат на металните предмети, како што се на пример железните шини, цевки и лимови завршен облик. </div>