Разлика помеѓу преработките на „Абасидски Калифат“

нема опис на уредувањето
{{Infobox Former Country
| native_name = الخلافة العباسية الإسلامية<brٱلْخِلافَةُ />''al-‘Abbāsīyūn''ٱلْعَبَّاسِيَّة
| conventional_long_name = Исламски Абасидски калифатКалифат
| common_name = Абасидски калифатАбасиди
| continent = AfroasiaАфро-Евроазија
| region = MiddleСреден EastИсток
| status = EmpireЦарство
| government_type = CaliphateКалифат
|year_start life_span = 750{{plainlist|
*750–1258
|year_end = 1258
*1261–1517 {{small|(под [[Мамелучки султанат]])}}}}
|p1 = Umayyad Caliphate
|flag_p1 year_start = Umayyad Flag.svg750
|s1 year_end = Fatimid Caliphate1517
|flag_s1 image_flag = FatimidAbbassid flagbanner.svg
|flag_type = [[Црно знаме]]
|flag_s2 =
|s2p1 = Mongol= EmpireОмејади
|image_flag s1 = Отоманско Царство
|image_map s2 = Abbasids850.pngФатимиди
|p1 s3 = UmayyadМамелучки Caliphateсултанат
|image_map_caption = Abbasid Caliphate (green) at its greatest extent, c. 850.
|capital s4 = [[Baghdad]]Сафариди
|year_end s5 = 1258Зијадиди
|common_languages = [[арапски]] (<small>official</small>), [[ерменски]],[[берберски]], [[грузиски]], [[грчки]], [[хебрејски]], [[персиски]], [[турски]], [[курдски]]<ref>http://lalishduhok.org/lalish/26/E/L%2026%20E%20_%202.pdf</ref>
|religion s6 = [[сунитски ислам]] = Аглабиди
|currency s7 = [[динар]]Монголско Царство
|leader1 image_map = Ас-СафахAbbasids850.png
| image_map_caption = Калифатот на својот врв, {{circa|850}}.
|year_leader1 = 721–754
|leader2 capital = Харун= ал-Рашид{{plainlist|
*[[Куфа]]<br>{{small|(750–762)}}
|year_leader2 = 786–809
*[[Багдад]]<br>{{small|(762–796, 809–836, 892–1258)}}
|leader3 = [[Алl-Мустансир]]
*[[Ер Рака]]<br>{{small|(796–809)}}
|year_leader3 = 1261–1262
*[[Самара]]<br>{{small|(836–892)}}
|leader4 = Ал Муста'сим
*[[Каиро]]<br>{{small|(1261–1517)}}}}
|year_leader4 = 1242–1258
| common_languages = [[арапски јазик|арапски]]
|title_leader = [[Амир ал-Му'миним]]¹
|stat_area1 religion = 10000000[[Сунизам]]
|stat_pop1 currency = 50000000{{plainlist|
*[[Златен динар|Динар]] (златна монета)
|footnotes = ¹ [[Амир ал-Му'миним]] (أمير المؤمنين), [[калиф]] (خليفة)
*[[Дихрам]] (сребрена монета)
*[[Фалс]] (бакарна монета)}}
| leader1 = [[Ас-Сафах]] {{small|(first)}}
| year_leader1 = 721–754750–754
| leader2 = [[Ел Мустази]] {{small|(последен калиф во Багдад)}}
| year_leader2 = 786–8091242–1258
| leader3 = [[Ел Мутавакил III]] {{small|(последен калиф во Каиро)}}
| year_leader3 = 1261–12621508–1517
| title_leader = [[Амир ал-Му'минимкалиф]]¹
| footnotes =
}}
'''Абасидски Калифат''' или '''Абасиди''' ([[арапски]]: ٱلْخِلافَةُ ٱلْعَبَّاسِيَّة‎, ''al-Khilāfatu al-‘Abbāsīyah'') — трет од исламските калифати кои го наследиле исламскиот пророк [[Мухамед]]. Династијата Абасиди потекнува од вујкото на Мухамед, [[Абас ибн Абд ал-Муталиб]] (566-653 н.е.), според кого династијата го носи своето име{{sfn|Hoiberg|2010|p=10}}. Тие владееле како калифи во најголем дел од нивниот период од нивниот главен град во [[Багдад]] во денешен [[Ирак]], по преземањето на власта над [[Муслимански освојувања|муслиманската империја]] од [[Омејади]]те во [[750]] година.
 
Калифатот на Абасидите во почетокот својата администрција ја имала во градот [[Куфа]], но во [[762]] година калифот [[Ел Мансур]] го основал градот [[Багдад]], во близина на главниот град [[Ктесифон]]. Периодот на Абасидите бил обележан со потпирање во преден план на персискирте бирократи (особено семејството [[Бармакиди]]) за владеење на териториите освоени од арапските муслимани, како и зголемено вклучување на неарапските муслимани во Умата. Персиските обичаи биле широко прифатени од владејачката елита и започнале да ги поддржуваат уметниците и научниците<ref>{{cite book|last1=Canfield|first1=Robert L.|title=Turko-Persia in Historical Perspective|date=2002|publisher=Cambridge University Press|isbn=9780521522915|page=5}}</ref>. [[Багдад]] станал центар на науката, културата, филозофијата и иновациите за време на [[Златно доба на исламот|Златното доба на исламот]].